Gezond eten voor jou en je baby

Natuurlijk is gezond eten altijd belangrijk. Maar als je zwanger bent misschien wel nóg belangrijker. Je eet dan niet alleen gezond voor jezelf; ook je baby profiteert van al dat gezonde voedsel. Maar wat is gezond?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de beroemde Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf houdt in dat je veel groente en fruit eet. Dat je vooral volkoren graanproducten eet, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en -couscous en zilvervliesrijst. Ook varieer je met vlees, vis, vegetarische producten, peulvruchten, noten en eieren.

Daarnaast krijg je voldoende zuivel binnen in de vorm van melk, yoghurt en kaas. Eet dagelijks een handje ongezouten noten en bereid je eten in zachte bereidingsvetten. Of besmeer je boterham met wat smeerboter. De Schijf van Vijf past prima bij een zwangerschap. Op deze manier krijg je alle benodigde voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen binnen.

Let op: bepaalde vis kun je tijdens je zwangerschap beter niet eten. Vissen zoals: tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden, omdat ze verhoogde gehaltes schadelijke stoffen bevatten.

Wat als je vegetariër bent of veganist?

Zo’n Schijf van Vijf klinkt hartstikke verantwoord, maar wat als je geen vlees of vis en andere dierlijke producten eet? Voor alles is een oplossing, dus ook voor deze hobbel.

Je kunt ervoor kiezen om zuivel te vervangen met een plantaardig alternatief. Kies dan voor een sojadrink verrijkt met calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Sojadrink bevat geen jodium. Let er dan dus op dat je wel voldoende jodiumrijke producten eet zoals brood, ei en vis.

Let op: in sojaproducten zitten isoflavonen. Te veel isoflavonen binnenkrijgen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Wanneer het je niet lukt genoeg vis te eten, neem dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250 tot 450 mg DHA.

Aanrader: zorg dat je voldoende jodium (brood en zuivel), ijzer (vlees en vis), calcium (zuivel) en vis binnenkrijgt. Mocht dit niet lukken, omdat je vegetarisch of veganistisch eet, neem dan supplementen.

Bron: voedingscentrum.nl

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat