Gerb De Column Schrijver – Goede vraag: waarom?

Vorig jaar zomer had ik een grappig gesprek met mijn twee kleine neefjes van zes en acht. ‘s Zomers maak ik altijd graag cocktails als koele versnapering bij de barbecue. Mijn twee kleine vriendjes schoven dit keer ook aan en voor hen maakte ik natuurlijk ook een cocktail. Een kindercocktail. Je kent het wel, een beetje mineraalwater, limonadesiroop en natuurlijk een schijfje citroen om de rand van het glas. Net echt. Iedere keer zijn ze weer blij. Na een tijdje zag ik de kleinste naar mijn grote mensencocktail kijken en daarna ging zijn blik naar mij. “Wat zit er eigenlijk in jouw cocktail?” Vroeg hij me. “Uhh, grote mensen drankjes met alcohol, dus niet voor kinderen.” Antwoordde ik. “Alcóla?!” “Nee, alcohól.” En daar kwam de vraag die ik eigenlijk al verwachtte: “Wat is dat?” Tja, leg dat maar eens in kindertaal uit.

Inmiddels hoorde de oudste ons gesprekje ook en kwam bij ons staan. Het eerste dat in me opkwam was: “Als er iemand jarig is dan drinken mensen alcohol en dan worden ze blij.” Ongelofelijk, wat een stomme uitleg van me. “Ooh, dat wil ik ook!” riepen ze beiden in koor. Geen wonder, dat ik nog geen kinderen heb. Poging twee dan maar. Ik vertelde ze dat alcohol heel slecht voor kinderen is en dat ze het niet mogen drinken. En er volgde weer een goede vraag: “Waarom mogen grote mensen het dan wél drinken?” En daar ging mijn fantasie. Ik vertelde ze dat als kinderen alcohol drinken, ze niet meer groeien en klein blijven. Dus niet doen hoor. Ik wilde nog een grapje maken over Frodo uit Lord of the Rings, maar bedacht me net op tijd. Gelukkig geloofden ze me. Daar had ik me goed uitgepraat. De tweede keer dan.

De week erna was de oudste jarig en vroeg me of ik een kindercocktail voor hem wilde maken. “Maar wel zonder alcohol hoor, want ik wil net zo lang worden als jij”. Oh ja, dacht ik. Dit ga ik dus vaker horen. Ach ja, als ze er maar vanaf blijven toch? Wat later die middag kwam de kleinste bij me op schoot zitten en zei met zijn lieve stemmetje: “Iedereen drinkt ‘alcola’, want iedereen is blij!” Sommige uitleg-onderwerpen blijven écht lang hangen bij kinderen, dacht ik nog. Jeetje.

Mijn zus en zwager doen ook mee met IkPas. Ook voor hen een alcoholvrije maand dus. Ik was even op bezoek bij hen deze week en we deelden onze ervaringen betreffende het niet drinken. Gelukkig ben niet alleen ik de enige met de meest gekke dromen en staat mijn zus ook om half zeven fris en fruitig naast haar bed. Voor de grap maakte ik voor ons allemaal een kindercocktail. Natuurlijk werd dat opgemerkt door de mannetjes. “Waarom drink je geen grote mensencocktail?” Merkte de kleinste op. “Deze héle maand drink ik geen alcohol lieverd.” Zei ik. En daar kwam de ‘waarom’ vraag weer. Ik vertelde hem in ‘mijn’ kindertaal dat het goed is om soms geen alcohol te drinken, want dan word je gezonder. Ik zag hem denken en was erg benieuwd naar wat hij nu weer zou vragen. Maar toen zei hij: “Doe maar niet hoor, je bent al lang genoeg!”

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat