Esther: Mijn alternatieven voor wijn

Ik hou van lekker eten. En haardvuur. En gezelligheid. En feestjes. En ja: van goede wijn. Ik ga ervoor naar Frankrijk. Proeven. Charme. Sfeer. Genieten. Inladen.

Sinds ik op mijn nieuwe adres woon, heb ik leuke nieuwe mensen leren kennen, die hier ook van houden. En als er dan een feestje is, met de groep die zichzelf tot Partypeople heeft gedoopt, dan drinken we graag een proseccootje. Om  het feest mee te openen. Als de prosecco per ongeluk onvoldoende is ingekocht, schakelen we met gemak over op een goede rode wijn. Lekker met zo’n stoere houten plank, met de heerlijkste kazen en gedecoreerd met vijgen en blauwe druiven. Loopt het water je al in de mond?

Goed. Ik pas dus. Sinds 1 januari sta ik droog. Dat betekent geen prosecco. Geen rode wijn. Dat. Allemaal. Niet. Maar wat dan wel? Een glaasje cola? Ieuw, dat vind ik maar twee keer per jaar lekker. Sapje? Ik hou niet van die fabrieksgecreëerde natjes, met nepsuikers of andere E-toestanden. Water? In de winter trek ik dat echt niet een hele avond. Thee? Ik zag mezelf laatst met een aantal vriendinnen op de bank zitten met allemaal een kop thee. Op zaterdagavond… Ik had even last van een mening (iets met suf en saai), het was overigens een hele gezellige avond.

Koffie drink ik maximaal vier kopjes per dag, sinds mijn studententijd toen ik een keer ging hospiteren voor een kamer en op een avond zeker tien koppen koffie achteroversloeg. Ik kreeg achtervolgingsangsten in de bus terug. Geen kamer gevonden, wel een wijze les geleerd.

Alcoholvrije wijn? Ik heb nog geen lekkere rode gevonden. De bubbels zijn al snel prima. Maar stiekem vraag ik me af, of ik verschil zou merken met spa-rood. Dus nee: voor mij geen goed alternatief maar tot nu toe weggegooid geld, zeker voor wat betreft de rode wijn.

Wat wel? Nou, ik heb afgelopen voorjaar Vlierbloesemchampagne gemaakt. Dat is een alcoholvrij drankje, waarbij de bubbeltjes in de loop van de maanden zijn ontstaan. Heel lekker, en een goed alternatief voor prosecco. De dames van de Partypeople doen er  graag echte prosecco bij. Maar ik red me prima met dit brouwseltje.

Ook heb ik met de sappan druiven ingemaakt. Een prachtig bordeauxrood drankje.  Dit staat echt perfect in een mooi wijnglas, want hey, het oog wil ook wat. Wat me nog niet bevalt is het onromantisch opendraaien van de saaie melkfles. Hier ga ik dit jaar nog mee aan de slag zodat het enigszins lijkt op het ontkurken van een wijnfles. Een mooi etiket erop doet ook al wat. Het is een heerlijk lichtzoet drankje, echt: lang niet zo zoet als het druivensap uit de supermarkt. Ook dit heb ik al meerdere keren op een feestje of bij de haard gedronken. Het is wat mij betreft een goed alternatief. Ook wat mijn vriendinnen betreft.

Over het vervangen van wijn door een alcoholvrije variant zijn de meningen verdeeld. Zou het wel helpen bij het veranderen van je gewoonte, als je er iets anders voor in de plaats verzint? Ik ben gewoon dol op het ritueel. En de aandacht ervoor. Dus zodra mijn zelfgebrouwen druivensap in een prachtig ontkurkbare wijnfles mét passend etiket er is… denk ik dat ik echt blijvend over ga op 0 %.

Ben eerlijk gezegd wel benieuwd naar jullie alternatieven. Wie weet kan ik deze zomer nog een nieuw drankje brouwen… .

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat