Queeste week 3: zelfgemaakte mocktails

Afgelopen zeven dagen zou het de week worden van de zelfgemaakte mocktails. Perfecte timing, want met dat heerlijke terrasweer groeide de zin in een tropische verrassing. Helaas, de zin naar alcohol groeide ook. En aangezien we hier toch een soort van niet-anonieme-niet-alcoholisten onder elkaar zijn, beken ik het maar: ik heb gezondigd…

Zaterdagmiddag, na een lange wandeling met m’n favoriete speciaalbiertje van het vat, op een terras in de zon; terwijl ik wéét dat ze bij die tent ook superlekkere homemade lemonade hebben. Ineens ben ik er even helemaal klaar mee om me in de friskaart te verdiepen.

Het verbaast me hoe na achtenzeventig dagen vrijwel alcoholvrij alcohol meteen weer ‘een ding’ wordt als je er even niet bij stilstaat. Ik dacht dat ik inmiddels al m’n valkuilen en monsters inmiddels wel op m’n weg had gevonden en had doorstaan en verslagen: feestjes, intieme momenten, etentjes, borrels… Ik bereidde me er bewust op voor om op die momenten te kiezen voor een gezond alternatief. Maar de situatie ‘lekker rozig op een zonnig terras’ was nog niet op mijn pad gekomen en ik ben er niet op voorbereid.

Ik besluit mezelf niet al te zeer te bestraffen met zelfverwijten. Wat ik wel merk, is dat het de dagen daarna heel moeilijk is om weerstand te bieden in situaties waar ik normaal inmiddels niet meer taal naar een drankje. Ik moet heel bewust de reset-knop weer indrukken en m’n zelfbedachte mantra’s weer activeren over hoeveel voordeel ik ondervind bij een leven zonder alcohol.

De rest van de week concentreer ik me alsnog op feestelijke alcoholvrije drankjes en wat valt er veel te genieten!

Omdat m’n koelkast nog volstaat met gemberdrankjes, neem ik die als basis voor m’n favoriet: virgin mojito oftewel een fris zoete muntdrank. Ik stamp in een stevig glas een bosje verse munt, een limoen in partjes en een scheutje suikerwater. Daarbij doe ik een handvol crushed ijs, een scheut gemberlimonade en bruisend water. Rietje erbij, stoeltje in de zon, ogen dicht, en genieten maar. Het fijne van dit recept is dat je er geen aparte keukenapparatuur voor nodig hebt.

Dat heb je voor deze wel: een maria pina colada, ook wel ananaskokosdrank. Ik blender 200 gram ananas tezamen met 200 milliliter kokosmelk en een scheutje gembersiroop. Voor de garnering rooster ik een paar eetlepels kokossnippers en bak ik daarna zo’n 200 gram stukjes ananas (vers of uit blik) samen met een scheut gembersiroop. Ik doop de stukjes ananas in de kokossnippers, doe wat crushed ijs in een glas, giet daar de blend in en steek de garnering op een satéprikker in het glas. Veel tropischer gaat het niet worden.

En dan tot slot nog een mocktail voor de komende week, als het koud wordt. Ben jij een whiskyfan en houd je vooral van die rokerige Islay-whisky’s? Dan mag tijdens deze vastentijd in jouw theebox de volgende thee niet ontbreken: lapsang souchong. Deze Chinese thee bevat houtgerookte theebladeren die de thee een turfgeur en -smaak geven die niet onderdoet voor een lang gerijpte Islay-whisky. Deze thee is de basis voor de Smoky Mocktail. Zet een kopje van circa 100 milliliter lapsang souchong thee, voeg een lepel honing en een stokje kaneel en een steranijsje toe en laat afkoelen. Pers een halve sinaasappel en snijd de andere helft in stukken en doe die in een glas. Giet er de afgekoelde thee bij, een takje rozemarijn ter garnering en eventueel wat ijs. Met een glas als dit in de hand is het heerlijk staren naar de ijssterren op het raam zonden overdenkend en in afwachting van een warme lente.

Margreet (51) woont met man en puberzoon in het midden van het land. Ze is inmiddels een ervaren IkPasser, en is tijdens 40 dagen geen druppel op zoek naar alcoholvrije alternatieven waar ze blij van wordt. Die queeste pakt ze ondanks de schrik van deze week voor de rest van de tijd weer op…

Gerelateerd

Blog Margreet

It’s a wrap

Als mijn moeder -bij hoge uitzondering- tijdens de visite een glaasje advocaat uitlepelde, zei ze daarna steevast dat ze ervan op de kop stond. M’n vader zag ik in z’n…
Lees meer
Blog Margreet

Queeste week 2: gember

Op het gebied van alcoholvrije drankjes is er nog een universum te veroveren. Dan heb ik het niet over de nulpuntnulprocent-drankjes die als alternatief worden aangeboden voor hun alcoholrijke broertjes…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat