Recht uit de pen: Jeroen

Weer een week voorbij, het weekend bereikt. Ik hoop van harte dat het goed gaat met jullie allemaal. Dit jaar is het idee dat we een bepaalde periode dienen te overbruggen, moeten overléven zelfs, natuurlijk sterker dan ooit. Deze laatste weken worden we op meerdere fronten uitgedaagd. In je werk, in relaties en vriendschappen, op sportief en sociaal gebied, zelfs in de dagelijkse dingen. En zo krijgt de ’40 dagen zonder een druppel’-uitdaging ook een behoorlijke extra handicap. Tenminste, zo lijkt het. Ik ben –júist nu– heel blij dat ik hieraan deelneem en ermee begon voordat dat virus uitbrak. Iedereen moet nu ontzettend op zijn gezondheid letten. Het helpt enorm dat je daarbij goed kunt slapen, helder van geest bent en je conditie iets meer op peil is. Je lichaam en brein plagen met alcohol is in deze tijd dus helemáál een slecht idee. Zie daarom de crisis waarin we verkeren, ook de zorgen daarover en de verveling en dergelijke, niet als een reden om op te geven en weer te gaan drinken. Zie het juist als dubbele motivatie om dat niet te doen! We kunnen de extra energie die het passen ons oplevert, goed gebruiken.

Als er iets positiefs uit deze rare en enge periode voortkomt, dan vind ik dat persoonlijk de grote creativiteit van veel personen en instanties. De scholen die onze kinderen zo goed mogelijk voorzien van leerstof en opdrachten, zodat zij zich thuis kunnen blijven ontwikkelen. Mensen die in overleg met hun werkgever thuis een werkplek creëren, communicatiemiddelen doorschakelen om evengoed het een en ander aan te pakken. Opa’s en oma’s die leren skypen, om zo eventjes met hun kinderen en kleinkinderen bij te praten. Vanuit de sportschool waarvan ik lid ben, worden soort instructievideo’s op internet gezet, om een beetje fit te blijven. Hulpnetwerken worden opgezet, noem het allemaal maar op. Bij velen komt een vindingrijkheid te boven, waarvan ze niet wisten daarover te beschikken! Iedereen zoekt naar alternatieven.

En dat brengt mij weer terug bij óns, beste IkPassers. Want vóór 26 februari was je gewend om ’s avonds thuis een glas lekkere wijn of bier in te schenken, kon je ’m in het weekend nog wel eens behoorlijk raken en sloeg je op feestjes er nimmer eentje af. Maar nu wij niet meer drinken, moeten we ook op zoek naar alternatieven. Misschien heb je die inmiddels –of al lang– gevonden. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit. Van frisdrank heb ik nooit zo gehouden, sapjes zijn voor sappies en van veel maltbieren word je nogal winderig. Nou is er wel veel gaande in de consumptiewereld, en dat is mooi om te merken. Producenten zijn namelijk ook geregeld, enkele voortdurend, op zoek naar alternatieven. Andere brandstoffen, geneesmiddelen, vleesvervangers. Mijn dochter is vegetariër en wij eten thuis zeer regelmatig vegetarisch met haar mee. Er is steeds meer keuze in de supermarkten en veel ’nepvlees’ is heel goed te eten. We aten laatst een broodje vegetarische knakworst, dat was haast niet van echt te onderscheiden.

De ontwikkeling van alcoholvrije bieren vind ik ook veelbelovend. Al jaren geleden werd ik in plaats van pilsgieter een biergenieter. Ik ben (was) gek op speciaalbieren, vaak hoe zwaarder hoe beter. Buiten dat enkele alcoholvrije pilseners steeds smaakvoller worden, is er nu ook een klein aantal 0.0-speciaalbieren verkrijgbaar. Het is nog niet helemaal geweldig, ik eet er graag wat chips bij, maar op een vrijdagavondje thuis is het heel goed te drinken. In de nieuwsbrief van IkPas stond het laatst ook opgemerkt en ik heb het al eerder vernomen, maar het zou enigszins bezwaarlijk zijn om alcoholvrije wijn en 0.0-bier aan te bevelen. Omdat het men doet denken aan de varianten mét alcohol en dat zou je hersens dezelfde impulsen geven, begreep ik. Ik denk dan: maar zónder de ongezonde bijwerkingen; wat is dan het probleem?! Maar ik zal het erbij laten, dat ik alle pogingen van de brouwers om een smaakvolle 0.0 te maken, zeer waardeer. Ik vind deze zoektocht naar alternatieven een prachtige ontwikkeling.

Succes met de laatste twee weken van onze uitdaging en alle kracht gewenst voor álle overige zaken. Zorg goed voor jullie zelf en waar kán, verantwoord voor anderen. Blijf gezond en optimistisch en houd meer dan ooit rekening met elkaar.

Goed weekend,

Jeroen

Gerelateerd

Blog Jeroen

Het ritme kwijt

Al ruim 37 jaar ben ik lid van een percussie ensemble, een slagwerkgroep. Ik leef bij de woorden van Frizzle Sizzle: ‘Alles heeft een Ritme’. Een paar weken inmiddels, worden…
Lees meer
Blog Jeroen

Jeroen en de sterren

Over het algemeen voel ik weinig voor het volgen van de privélevens van muzikanten en andere (van tv/radio/web) bekende mensen, zoals sporters en filmsterren. Hoe minder je van de artiest…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat