Recht uit de pen: Jeroen

BATTERIJ OPLADEN! Resterend vermogen: 60%

Als blogger voor IkPas dien je iedereen op een positieve manier te inspireren en te motiveren, vind ikzelf. Het (tijdelijk) niet drinken valt de een zwaarder dan de ander. Sommigen nemen de tips en goede adviezen echt ter harte, terwijl anderen het meer zien als peptalk en een sporadische veer in hun achterwerk. Hoe dan ook, we proberen allemaal op een goede manier deze periode te doorlopen en we wéten, dat het sowieso geen kwaad kan om even geen alcohol te gebruiken. Je mag dan ook best trots zijn op jezelf dat je je hiervoor hebt aangemeld en afhankelijk van hoezeer jij je eraan houdt, kun je hopelijk ook tevreden zijn met hoe het tot nu toe gaat.

Maar bij mij persoonlijk begint het een beetje in te kakken, moet ik jullie eerlijk melden. Ik neem al vele jaren deel aan deze alcoholpauze en dat gaat mij –op enkele momenten na– vrij gemakkelijk af. Dit keer ben ik eerder begonnen, al op 8 november in het vorige jaar. Toen besloot ik om alle juiste redenen te stoppen en daar voelde ik me heel goed bij. Dat goede gevoel is er nog wel en ik heb nog steeds geen druppel gedronken. Maar er gebeurt veel om mij heen, waardoor de ‘drive’ iets begint af te nemen.

Zo was daar de plotselinge hartstilstand van een heel goede vriend van mij. Hij is pas 37 jaar oud en tot op heden hield ie er totaal geen onverantwoordelijke levensstijl op na. In mijn vriendengroep is er zo helaas nóg een flink aantal gevallen, waarbij de getroffenen geen enkele invloed hadden op wat hen overkomen is. Ik noem een hersenbloeding, leukemie, kanker, aangeboren Cystic Fibrosis en een hersentumor. En de laatste tijd is er natuurlijk een onvermijdelijk virus, waar de hele wereld geen vat op lijkt te hebben. Kortom: zonder eigen toedoen, kan je iets overkomen.

Ondanks dat ik mij er heel goed bij voel om geen alcohol tot mij te nemen, maakt het ‘erom denken’ mij soms moe. Nu was het ook de ‘Week van geen vlees’. Ik houd niet van kaas en pindakaas. Bij mij komt het er dus op neer dat ik uitsluitend zoetigheid op brood heb. Dat verveelt. Veel geplande evenementen die in het verschiet lagen, zijn geannuleerd. Minder om naartoe te leven. En als je een lichte verkoudheid hebt, ben je nu ook niet meer welkom op de sportschool. Ik ben daarom ook al anderhalve week niet wezen kickboksen.

Het concert met onze percussiegroep samen met het harmonieorkest vorige week vrijdag ging heel goed en het was erg gezellig. We hebben daar dan ook intensief voor gerepeteerd al een hele periode. Maar na afloop was er geen mogelijkheid tot ontlading. Haast iedereen om mij heen dronk wijn of pils. Ik werd veelvuldig ‘uitgenodigd’ om nog een afzakkertje te doen in het voorcafé. Ik ben wel meegegaan, al had ik mijn buik inmiddels wel vol van de 0.0-drankjes. Er vonden leuke gesprekken plaats, maar op een gegeven moment gaan mensen langzamer praten en herhalen ze zich. Dan voel je je toch steeds minder op je gemak. Heel sterk borrelde daarmee bij mij een soort wanhoop op. Zeker na alle spanningen van de afgelopen week/weken, denk ik soms: Laat mij even lekker van een biertje genieten!

En tóch, beste mede-IkPassers: we volharden!

Die vriend van me had er uiteraard niet voor gekozen om mee te maken wat hem overkwam, maar hij vecht ervoor om er weer sterker uit te komen. Opgeven is voor hem en zijn gezin geen optie. Wat stelt het dan in feite voor, wat ik probeer te bereiken: een paar weken geen alcohol drinken?

Ik doe elk jaar mee met een sponsor-wandeltocht van 40 kilometer. Afhankelijk van de weersomstandigheden, wordt het tussen de 30 en 34 kilometer op z’n lastigst. De rest loop je uit op karakter; het zit volledig in het koppie. Ik heb wel eens vernomen dat wanneer je zegt dat je uitgeput bent, je slechts 40% van je vermogen hebt verbruikt. Je hebt dan dus nog zat power om je doel te bereiken, maar je moet dat wel vinden. Waarschijnlijk zit ik nu even op zo’n punt. Er zijn genoeg stimulansen om door te gaan, als je deze maar zien wilt. Ik ga deze gauw vinden en verzamel daarmee vast genoeg energie –de overige 60%– om tot Pasen te passen!

Heel goed weekend allemaal. Ga je lekker? Lekker doorgaan dan! Net als ik een inzakmoment? Herpak jezelf!

 

Groet, Jeroen

 

Gerelateerd

Blog Jeroen

Het ritme kwijt

Al ruim 37 jaar ben ik lid van een percussie ensemble, een slagwerkgroep. Ik leef bij de woorden van Frizzle Sizzle: ‘Alles heeft een Ritme’. Een paar weken inmiddels, worden…
Lees meer
Blog Jeroen

Jeroen en de sterren

Over het algemeen voel ik weinig voor het volgen van de privélevens van muzikanten en andere (van tv/radio/web) bekende mensen, zoals sporters en filmsterren. Hoe minder je van de artiest…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat