Blogger aan het woord

’We gaan het he-le-maal anders doen!’
Wie –van ouder dan 12 jaar– heeft dat niet ooit gezegd of in elk geval zichzelf dit voorgenomen, het overwógen op z’n minst?! Het roer gaat om, ik wil meer grip op mijn leven krijgen..!
Dit eerste kwartaal van het jaar lijkt ervoor ontworpen: Terugkijken op wat je in het vorige jaar niet beviel en, met het opkomen van de eerste krokusjes, jezelf beloven om dát niet meer te laten gebeuren. Of je stelt jezelf een doel en voelt je energiek genoeg om dat te gaan halen. Het hangt in de lucht: vernieuwing, kracht, hoop…

Ik heb dat op de een of andere manier el-luk jaar weer! Maar, ook bijna elk jaar, draaf ik daarin door. Ik las in een eerdere blog van mij wat ik alleen op sportief gebied al wilde bereiken: in slechts 6 uur 48 kilometer powerwalken; binnen 5 uur wilde ik 30 kilometer kunnen kajakken. En ik zou op natuurlijke wijze m’n biceps vergroten met 2 cm omtrek, maar daar gaf ik mezelf iets langer dan 40 dagen voor, schappelijk van me.

Dit jaar heb ik bewust en onbewust alweer soortgelijke goals uitgezet en deze aangescherpt zelfs, omdat ik –op de bicepsgroei na– alles nog bereikte ook. Voor goede doelen heb ik 50 km gewandeld en vorig jaar een Elfstedentocht (>200 km) gekajakt. Na of tijdens deze IkPas-periode wil ik werken aan mijn conditie met squashen, kickboksen, kajakken, powerwalken… Ook wil ik meer leuke dingen gaan doen met mijn meiden en wat vaker naar theatervoorstellingen of optredens van toffe bands. Ik wil stoppen met zaken die mij meer energie kosten dan opleveren. Ik zou graag ander vrijwilligerswerk doen, in de gehandicaptenzorg. En daarnaast wil ik gedeeltelijk een carrièreswitch maken plus mijn eigen bedrijfje starten.

Je ziet, het is allemaal weer veel. Of dit allemáál haalbaar is, valt dan ook te betwijfelen. Maar meedoen aan IkPas is een goed begin. Er zit een diepere betekenis in die naam, IkPas. Een pas is een stap; één stap. Pas als je die hebt gezet, kun je de volgende stap maken en dán kom je ergens. Als je meerdere stappen tegelijk wilt nemen, kukel je geheid voorover. Dan lig je stil en dat voelt als falen. De motivatie kan verdwijnen en vervolgens bereik je geen enkele van je voorgenomen doelen. Dus mijn stappenplan is: één pas tegelijk en dan verder plannen. Steeds één voet aan de grond houden, reëel blijven.

Het kan zijn, dat deze alcoholpauze niet volkomen of niet direct het resultaat oplevert dat je had verwacht. Misschien verwacht(te) je ook wel te veel, of er ís wel degelijk verschil maar daar merk je (nog) niet zoveel van. Je slaapt niet per se beter en hebt niet merkwaardig veel meer energie dan anders. In elk geval zijn je darmen, nieren en lever blij met deze pauze en je omgeving vast ook. Volhouden en vertrouw erop dat het je mooie dingen oplevert. Ik heb inmiddels al één van de te veel doelstellingen bereikt: Ik heb een nieuwe baan! Vanaf 1 maart a.s. ben ik werkzaam in een heel andere branche dan de afgelopen 28 jaar. Door IkPas stap ik hier met fris enthousiasme en heldere moed op aan.

In mijn derde blog meer hierover en over de volgende stap en de stap daarna. Misschien huppel ik dan zelfs wel een beetje! Zou zomaar kunnen dat meerdere goals haalbaar worden door het juiste pad te vinden. Maar.. niet op de zaken vooruitlopen. Ik wens jou ook een goede ‘wandeling’ de komende week!

Gerelateerd

Blog Jeroen

Blogger aan het woord

Bij het verschijnen van deze nieuwsbrief gaan we de laatste dag van deze alcoholpauze in. Wat een eer dat ik deze periode samen met het IkPas-team én jou mag afsluiten.…
Lees meer
Blog Jeroen

Blogger aan het woord

Deze week heb ik een aantal blogs die ik in voorgaande jaren schreef, even teruggelezen. Zoals ik in m’n eerste blog van deze IkPas-editie al aangaf: dit schrijven is, naast…
Lees meer
Blog Jeroen

Blogger aan het woord

Een gewoonte: een geautomatiseerd gedrag dat je brein werk bespaart. Zo gedefinieerd klinkt dat best goed, je geeft je hersenen wat rust. Maar of het ook écht goed is, hangt…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat