Streng zijn voor jezelf?

“Wat wil je drinken?” Ik: “spaatje graag”. “Oh, wil je niks gezelligs drinken?” Ik: “ik vind spa gezellig”. De ander: “ik bedoel dus, wil je niet een wijntje of zo? “Nee”, zeg ik, “ik pas; 30 dagen geen alcohol”.

30 dagen geen alcohol. Als je dat tegen (sommige) mensen zegt schrikken ze en zeggen ze “jeetje, ik moet er niet aan dénken; ik kan écht niet zonder mijn wijntje!” Ook zeggen veel mensen “waarom ben je zo streng voor je zelf?”

Dat vroeg ik me deze week af. Ben ik streng voor mezelf? Ik probeer gezond te leven; dat houdt in; gezond eten, minimaal 2 x per week sporten, niet roken en dan nu ook geen alcohol. Als je me dit 10 jaar, of eigenlijk 2 jaar geleden had verteld, dan had ik ook gereageerd met “nou dan heb je echt niks meer aan je leven”. Deze week bekroop mij ook wel even het gevoel dat het wel ‘saai’ was; niet snoepen, geen alcohol, niet snacken, zaterdag én zondag op tijd opstaan om te gaan hardlopen. Waar is de tijd gebleven dat ik zondag tot 12 uur in bed lag en brak de rest van de dag doorkwam?

Waar is de tijd gebleven dat ik van mijn werk thuiskwam een fles witte wijn op tafel zette en vervolgens te veel dronk en maar een pizza in de oven schoof? Nee, als je het zo bekijkt lijkt het saai. Tot ik me bedacht wat ik er voor terugkrijg; een betere nachtrust, uitgerust wakker worden, me fit en energiek voelen, het scheelt in mijn portemonnee. Eigenlijk alleen maar voordelen dus. Ben ik dan streng voor mezelf? Nee, ik ben juist lief voor mezelf!

Het is vreemd dat goed voor jezelf zorgen als ‘streng zijn voor jezelf’ wordt gezien. Als je regelmatig alcohol drinkt, word je als Bourgondiër en als gezellig persoon gezien. Daar tegenover staat dat als je besluit geen alcohol te drinken, dat je als saai en ongezellig wordt gezien. Zo was ik ook hoor. Mensen die niet dronken snapte ik niet; ‘die vallen nooit eens uit hun rol’ zei ik dan. Nee, dat klopt, als je geen alcohol drinkt, ga je minder snel slap ouwehoeren en ben je rond een uur of 12 ‘s avonds wel klaar met de dag. Je valt niet in herhaling en deelt minder snel je meest vertrouwelijke zaken met anderen. Sinds ik minder drink, en deze maand helemaal niet drink, vallen dit soort zaken extra op. Alcohol is de norm voor gezelligheid geworden. Alsof we het niet gezellig en leuk kunnen hebben zonder alcohol.

De vraag ‘zal ik voor altijd helemaal stoppen met alcohol?’ komt natuurlijk wel eens in mijn hoofd op. Het antwoord heb ik niet en ga ik ook niet geven. Het niet-drinken bevalt me prima, ik mis het niet en het is echt uit mijn systeem. Alcohol is een tijd wél belangrijk in mijn leven geweest, het was bij mij ook de norm voor gezelligheid. Er zijn tijden geweest dat ik élke dag wijntjes dronk en élk weekeind (veel te) veel wijntjes dronk. Ik kon me niet voorstellen dat ik weken niks zou drinken. Ik ben blij dat ik nu mag ervaren dat ik geen alcohol nodig heb om het gezellig te hebben, dat eten ook lekker kan zijn met spa rood en ’s avonds op de bank een kop warme thee ook prima is.

Maar; ik vind wijn wél echt lekker! Wat ik me nog moeilijk voor kan stellen is uit eten gaan en dan geen lekkere bijpassende wijn drinken bij de gerechten. Ik heb deze maand geluk, er staan geen etentjes gepland. Toch misschien een goede reden om toch uit te gaan eten komende week, bij wijze van proef! Lekker uit eten, zónder bijpassende wijntjes. Een goed excuus voor een restaurantbezoekje lijkt me!

Tot volgende week weer!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat