Na IkPas

Nu IkPas zijn einde nadert, vraag je je af: wat nu? Je hebt er vast al eens over nagedacht hoe je de rest van het jaar omgaat met alcohol. Om dit te bedenken is het goed om eerst eens terug te kijken op je IkPas-periode.

Om je daarmee te helpen, hebben we een werkblad gemaakt om terug te kijken. En vooral ook vooruit te kijken naar de rest van het jaar. Hieronder kun je het werkblad downloaden. Print het uit en vul het in (of kies voor de digitale versie en vul alles op je computer in).

DOWNLOAD HIER JE WERKBLAD

DOWNLOAD HIER JE DIGITALE WERKBLAD

 

Terug- en vooruitkijken

In 4 stappen ga je aan de slag om de rest van het jaar beter in te plannen.

Stap 1: Evalueren van jouw persoonlijke ervaringen met IkPas

Je kijkt terug op de afgelopen weken. Er zijn momenten geweest waarin je normaal gesproken alcohol zou drinken. Maar waarin je dat nu niet deed en erg blij en tevreden was met het alcoholvrije alternatief dat je hebt bedacht. Schrijf al die momenten in het bovenste vak op pagina 1.

In het tweede vak op de eerste pagina komen die momenten waarop je normaal gesproken alcohol dronk, maar waarvan je niet echt weet of het succesvol was of niet.

In het derde vak komen die momenten waarop je de alcohol echt miste en je ook geen goed alternatief had of die momenten waarop het drinken in jouw beleving echt belangrijk is.

Op deze manier ontstaat er een beeld over alle alcoholmomenten in je leven en de eventuele alternatieven die je daarvoor hebt.

Stap 2: De richtlijn van de Gezondheidsraad over het gebruik van alcohol

In Nederland hebben we de Gezondheidsraad. Dit instituut geeft adviezen rondom allerlei onderdelen die de gezondheid raken. De conclusie van de Gezondheidsraad over alcohol is dat alcohol een stof met risico’s is en dat het beste advies is om geen alcohol te drinken. Met andere woorden: ‘Met elk glas dat je drinkt, neem je een risico’. De Gezondheidsraad adviseert mensen dan ook om niet te drinken, maar als je toch drinkt, het beperkt te houden tot één glas.

Lees hier meer over de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Stap 3: een plan maken voor de komende maanden.

Pak een nieuw vel papier en schrijf daarop de conclusies die je voor jezelf trekt nu je alles op een rijtje hebt gezet. Het kan zijn dat een conclusie is dat de pauzeperiode zo goed is bevallen, dat je geen alcohol meer gaat drinken. Het kan ook zijn dat je een aantal situaties benoemt waarop je wél wilt drinken, omdat je ze belangrijk vindt (rechterkolom van de eerste oefening). Het kan ook zijn dat je een conclusie schrijft over welke alternatieven op welke momenten goed werken. Zo ontstaat er een plan voor het komende jaar.

Veel mensen zijn bang te vervallen in hun oude patroon. Er zijn ook mensen die merken dat het moeilijk is om na een paar glazen te stoppen met drinken.

Bedenk waarom je minder wilt drinken, schrijf dit op en probeer dit doel voor ogen te houden op momenten dat je alcohol drinkt.

Berg dit plan op zo’n manier op dat je het niet vergeet. Pak het er eens in de zoveel tijd bij. Dan weet je weer hoe je plan eruitziet en waarom je dit allemaal doet. En dan kun je bedenken of het nog werkt of dat je toch nog iets wilt veranderen.

Stap 4: Kies een hulpmiddel

kan zijn dat je nu je plan uitvoert zonder extra hulp, maar voor het gemak hebben we een aantal hulpmiddelen op een rij gezet.

Je kunt je natuurlijk alvast inschrijven voor een nieuwe pauzeperiode, bijvoorbeeld over een half jaar of een jaar, om jezelf scherp te houden.

Kijk ook eens op allesoverdrinken.nl. Dit is een website voor gezonder leven met minder alcohol. Je leest er laagdrempelige informatie over alcohol en persoonlijke verhalen. Ook vind je er persoonlijk advies om te minderen met alcohol en handige tests en apps.

Op zoek naar informatie over alcohol? Kijk eens op alcoholinfo.nl hier vind je veelgestelde vragen en alle mogelijke informatie over alcohol.

Ben je geïnteresseerd in de wetenschappelijke achtergrond of ben je een professional op zoek naar cijfers en achtergronden over alcoholgebruik? Kijk dan eens op de website van het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut.

                 

Wijzig instellingen voor chat