Blogger speaking

Vorig weekend een lekkere fles rode wijn ontkurkt, uit Portugal, en van genoten. Op oudejaarsdag het laatste glas uit de fles geperst. Vanaf nieuwjaarsdag ‘de knop om’.
Dit weekend gaat er dus geen fles open. Tijd voor een andere keuze. Wat weet ik nog niet, maar in elk geval niet automatisch de kelder in duiken voor een fles wijn.

Dat is waar Dry January voor mij voor staat. Het is alweer m’n vierde Dry January. Daarbuiten heb ik twee andere periodes gedaan, in het voorjaar. Het is niet mijn doel om compleet te stoppen met alcohol. Dat vind ik ook niet nodig. Ik ben een matige drinker: een fles wijn in het weekend, af en toe een biertje door de week, als er iets bijzonders is. Op vakantie en in de zomer een glaasje meer.

De eerste keer deed ik vooral mee uit nieuwsgierigheid. En om te ontdekken of ik het zou kunnen: nee zeggen tegen een biertje of een glas wijn. Is dat lastig? Is die keuze weggelegd voor deze gemiddelde mens (autochtone man, 50er, getrouwd, dochter) met een acceptabel sociaal leven?

Vanaf mijn tienerjaren is een drankje nemen heel gewoon, iets waar ik niet bijzonder bij stil stond. Meedoen met IkPas heeft dit veranderd. Ik drink nu bewuster en kies regelmatig voor geen alcohol, ook buiten een IkPas-periode. Het automatisme is minder.
Van de genoemde voordelen op de website herken ik er tot nu toe drie. Ik ben me bewuster van mijn alcoholgebruik, kan ‘nee’ zeggen en heb de gewoonte doorbroken met m’n alcoholgebruik. Vermoedelijk drink ik over het algemeen minder, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Dat kan ook samenhangen met andere factoren. In de jaren tussen mijn 15e en 25e dronk ik bijvoorbeeld meer dan tussen mijn 30e en 40e. Het leven ziet er gewoon anders uit.

Deze ronde ga ik eens opletten hoe het zit met de andere genoemde voordelen. Ga ik me fitter voelen? Slaap ik beter? Voel ik me frisser? Val ik af?
Dat laatste is het meest welkom. Minder buikje aan het eind van januari zou fijn zijn. Laten staan van een drankje zorgt daar natuurlijk niet alleen voor. Deze maand ga ik het sporten ook weer oppakken, na een drukke decembermaand, inclusief een griepje en een kuchje dat nog wat blijft hangen. Naast een bezoek aan de sportschool doe ik ook graag m’n hardloopschoenen aan. Daarnaast is er de moestuin waarin het nu vooral nog erg nat is. Daar kan ik nog weinig doen, maar dat kan snel veranderen. Misschien doen de weergoden ook mee aan Dry January. We gaan het zien.

Doe je ook mee? Veel succes!
Doe je (nog) niet mee? Lees dan vooral mee en denk er eens over. Het kan geen kwaad. Je kunt een jaartje wachten of kiezen voor een andere maand of periode.

Gerelateerd

Blog Jack

Blogger speaking

Wat een week was de afgelopen week! Verschillende momenten waarop ik normaal gesproken een borrel zou drinken. Zo was er het afscheid van een collega die een andere baan had…
Lees meer
Blog Jack

Blogger speaking

En dooooorrrrr Quitters Day en Blue Monday zijn weer achter de rug! Blue Monday viel wel vroeg dit jaar; ik was er nog niet echt aan toe. De zin of…
Lees meer
Blog Jack

Blogger speaking

Een shotje! Wat ga je drinken als je niet je gebruikelijke fles of blikje open kunt trekken? Het blijft een lastige. Op IkPas is het advies om niet te kiezen…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat