Blogger speaking

In mijn leven heb ik heel wat memorabele momenten gekend die vergezeld werden met drank.

Prachtige feesten komen langs in mijn gedachten. Neem mijn 50ste verjaardag, haast 20 jaar geleden: een zomerse dag in onze tuin, familie, buren en vrienden, ze waren er allemaal. Het diner had ik uitbesteed en wat was het lekker. Tip van de cateraar bleek van goud: als iedereen weg is en je je slagveld overziet ga dan niet opruimen. Pak een stoel en geniet van de napret. Schenk een heerlijk glas in en stook de vuurkorf nog een keer op. Zo gezegd en ook gedaan. Tot de zon weer opkwam zaten we daar na te praten tussen de glazen en borden, de cadeaus en de bloemen. Na een paar uurtjes slapen sloegen we aan het opruimen, de droge stoffige tong en lichte koppijn voor lief nemend.

Korter geleden, nu zo’n 7 jaar, maakten we een zeilreis langs de Schotse eilanden. Het leven aan boord was een heerlijke aangelegenheid: goed gezelschap wat een lekker glas kon waarderen, zalig eten wat zelfs tijdens de fikse stormen klaargemaakt werd. De bedoeling was om op ieder eiland de plaatselijke whisky-brouwerij te bezoeken en natuurlijk te proeven, soms 3 op een dag. Als we ons allemaal ‘s avonds weer terugvonden op de boot was er ook daarna nog wel een ‘proeverij’ en zo leerde ik de wereld kennen van de whisky, het gedistilleerde bier.

Was het lekker? Ik genoot vooral van de gekkigheid eromheen, de kletspraat, de diepe haast religieuze gesprekken over het magische goedje, maar veel meer nog van de reis door de woeste wateren van de Hebriden en de afgelegen eilanden. Daar waar je de whisky associeert met baardige mannen en koude winderige omstandigheden die vragen om een verwarmende slok.

Minder heftig maar minstens zo verrukkelijk waren de Italiaanse vakanties, Toscane, Umbrië en diep in het zuiden Puglia: wijnen, limoncello, grappa en de zoete dessertwijn Vin Santo, de heilige wijn.

Je kon me ervoor wakker maken.

Terug naar die 50ste verjaardag: iedereen was erbij maar was dat wel zo? Mijn jongste zusje was er bijvoorbeeld niet. Die overleed jaren daarvoor op 38-jarige leeftijd aan de gevolgen van 20 jaar alcoholgebruik. Een slokdarmbloeding maakte een eind aan haar leven van ups en downs. Een verdrietige periode voor ons als gezin waarbij we tot alles bereid waren om het tij te keren, maar onze pogingen zagen oplossen in de sterke armen van Koning Alcohol. Alle goede zorgen, voornemens om af te kicken, ruzie en vooral het hopeloze gevoel dat je er uiteindelijk geen invloed op hebt ten spijt liep het slecht af met onze ooit zo sprankelende zus.

Ook vriend J. werd gemist. Stierf net na zijn 50ste aan soortgelijke ellende en liet een ontredderde familie achter.

Ondertussen dronk ik gezellig door. Nooit extreem en de laatste jaren steevast de Dry January gebruiken om mezelf te bewijzen dat ik het makkelijk zonder kon. Zie je wel, zo erg is het niet. Met altijd dat stemmetje in mijn achterhoofd: “Pas op, je weet wat het met je kan doen.”

Nu binnenkort 70, al maanden zonder alcohol en 7 kg lichter. Mijn leefstijl wat omgebogen: wandelen deed ik al veel, wekelijks een fikse tocht van rond de 25 km, overgehouden aan de trainingsrondjes voor de Vierdaagse. Boodschappen graag op de fiets, enkele reis van 10 km.

Het 8-uur-journaal bekijken vanaf mijn matje op de grond om de buikspieren te sterken. De grote tuin doet de rest.

Gezond en lekker eten, groente uit de tuin, weinig bewerkte spullen en vooral oppassen met die suikers, zo lekker en zo zoet. Geen koek en snoep, geen troep. Vooral geen vervangende alcoholdrankjes die me in de drinkmodus zouden houden.

Zwakke momenten duren bij mij gemiddeld 1 hele minuut en in mijn vorige blog schreef ik al hoe die te ondervangen zijn. Vooruitzien hierop is je antwoord, straks is die 5 weer in de klok en word je mogelijk even zwak.

Straks weer een groot feest in de tuin, met veel familie en vrienden en de buurt. Ik verheug me erop en vier graag het leven. Alcohol zal er genoeg zijn en ik zal genieten van alles op mijn eigen manier en weet nu al dat dat uitstekend zonder die wijn kan.

Op naar mijn volgende decennium, ik heb er zin in!

Gerelateerd

Blog Annemiek

Blogger speaking

Er viel nogal wat te vieren afgelopen week. Of eigenlijk vierden we ons lange samenzijn in meerdere delen. Met een fietstocht op een zonnige lentedag in korte broek, een stadsbezoek…
Lees meer
Blog Annemiek

Blogger speaking

Wat zijn we blij met die dagelijkse positieve golf die via IkPas over ons heen rolt. Voor mij werkt dit absoluut motiverend. En zeker van de verhalen van mijn mede-bloggers…
Lees meer
Blog Annemiek

Blogger speaking

Nu al twee maanden ‘van de blauwe knoop’ en eerlijk is eerlijk: ik ben trots op mezelf. Ik heb niks gedronken en voel me in topvorm, maar soms vind ik…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat