Gooi en Vechtstreek

Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari! IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven.

Ruim 8 op de 10 volwassenen in de regio Gooi en Vechtstreek drinken wel eens alcohol. En bijna 1 op de 5 volwassenen in de regio drinkt overmatig (vrouwen meer dan 7 glazen per week, mannen meer dan 14 glazen per week). Af en toe een glas alcohol drinken kan ongemerkt overgaan in een gewoonte. IkPas kan helpen om deze gewoonte te doorbreken.

IKPAS: ALCOHOLGEBRUIK OP PAUZE

In de regio Gooi en Vecht doen jaarlijks honderden mensen mee aan Dry January, georganiseerd door IkPas met ondersteuning van de GGD Gooi en Vechtstreek. Wethouder Joke Lanphen, voormalig huisarts en aanjager alcoholpreventie in de regio Gooi en Vechtstreek: ‘Door mee te doen aan IkPas en de hele maand bewust geen drup te drinken, merken mensen wat dit doet voor hun gezondheid. Veel deelnemers kunnen beter slapen, voelen zich na afloop fitter en verliezen zelfs gewicht– voordelen genoeg. Daarom moedig ik iedereen aan: “Ga de uitdaging aan en bewijs voor jezelf: ik houd het vol!”.’

GGD Gooi en Vechtstreek geeft bekendheid aan deze actie in de regio onder meer via buitenreclame, het verspreiden van informatieve en leuke boeken over (het stoppen met) alcohol via mini-biebs, een advertentie in de Gooise TamTam en via social media.

MEER ONDERSTEUNING

Voor sommige mensen is een maand geen alcohol drinken moeilijker dan ze van tevoren dachten. Extra of persoonlijk ondersteuning is mogelijk, informatie is te vinden op www.ggdgv.nl/alcohol.

CONTACT GEGEVENS

E-mail: gbo@ggdgv.nl
Website: https://ap.lc/YpfPS
Twitter: @ggdgenv

Statistieken

Alle challenges

Deelnemers

31

Geslacht

Man 29%
Vrouw 65%
Overig 7%

Gemiddeld aantal dagen

421

Leeftijd

18 - 25 jaar 5%
26 - 35 jaar 5%
36 - 45 jaar 8%
46 - 55 jaar 14%
56 - 65 jaar 30%
66 - 75 jaar 27%
76 - 85 jaar 11%
86 - 95 jaar 0%
96 - 100 jaar 0%
Wijzig instellingen voor chat