Dol op draadjesvlees in rode wijn? Fan van risotto met witte wijn? Of toch liever mosselen gemarineerd in bier? Tijdens je zwangerschap is het beter om te koken zónder alcohol. Want er blijven vaak alcoholresten achter.
Was je altijd al gewend om een aantal gerechten op smaak te maken met alcohol? Tijdens je zwangerschap is het beter geen alcohol te gebruiken. Dat de alcohol volledig verdampt, is niet waar. Hoe dat zit, lees je hier.
Alcohol na het koken en stoven
Veel mensen koken graag en kunnen erg genieten van een mooie maaltijd. Zonder en mét alcohol erin. De meeste alcohol verdampt als het eten opwarmt. Om precies te zijn: als een gerecht met alcohol erin langer dan 2 uur heeft gestoofd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten, bijvoorbeeld bij het maken van een saus, blijft meer alcohol achter: ongeveer 40% na 15 minuten verhitten.
Alcohol na het flamberen
Geflambeerde steak, geflambeerde kippenbouten, stoofpotjes met runder- of varkensvlees .... loopt het water je al in de mond? Hoe lekker ook, na flamberen zit er nog ongeveer 75% van de alcohol in het gerecht. Beter dus geen geflambeerde gerechten en stoofpotjes voor jouw ongeboren baby.
Bron: voedingscentrum.nl
En nu?
De bewering dat alcohol in gerechten verdampt, klopt dus niet. Dat betekent niet dat je gerechten waarin je normaal alcohol verwerkt, niet kunt eten. Er zijn goede vervangers.
Afhankelijk van het gerecht kun je rode wijn bijvoorbeeld vervangen door:
- runderbouillon
- rode druivensap
- cranberrysap of
- granaatappelsap.
- kippenbouillon
- groentebouillon
- appelsap
- witte druivensap en
- zelfs thee!
- runderbouillon of
- appelsap.
- sherry door sinaasappelsap
- kirsch door kersensiroop
- rum door ananassap
279.357
deelnemers gingen je voor