Een gezellige avond moet je vaak bekopen met hoofdpijn en misselijkheid. Oftewel: een kater. Wat je kunt doen om een kater te beteugelen en andere wijsheden rondom de kater lees je hier.
Ouder en wijzer = minder vocht en meer vet
Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam. Dit tekort aan vocht zorgt voor een katerig gevoel. Of je nu jong of oud bent, je verliest hoe dan ook vocht wanneer je alcohol drinkt. Alleen begin je al met een vochtachterstand als je ouder bent. Want als oudere heb je sowieso minder vocht. Daar bovenop speelt het vetpercentage ook een rol. Als je ouder wordt, verlies je niet alleen vocht, maar maak je ook meer vet aan. Hierdoor heeft je lichaam minder ruimte om de alcohol op te slaan en te verwerken.
Adem en zweet
Als je flink hebt gedronken, wil je lichaam de alcohol zo snel mogelijk afbreken en lozen. Dat ‘lozen’ gaat op verschillende manieren. Zo’n 10 procent van de alcohol verlaat het lichaam via de adem, zweet en urine. De andere 90 procent wordt actief afgebroken in het lichaam. Even terug naar die 10 procent: dat is geen prettig samenspel. Een kater gaat gepaard met een stinkende adem en dito oksels. Iemand een pepermuntje?
Met water bestrijd je een kater.
Wat een topavond. Jammer dat je die gezelligheid moet bekopen met een flinke hoofdpijn, opspelende maag, droge mond en slappe benen. Wat te doen tegen de katersymptomen?
-Veel water drinken. Maar dan ook echt heel veel. Je lichaam komt zwaar vocht tekort.
-Rust. Neem je rust. Loop jezelf niet voorbij en luister goed naar je lichaam.
-Gezond eten. Bananen hebben van nature een zuurremmende werking, dit brengt je maag tot rust en vermindert je misselijkheid. Daarnaast bestaat een banaan voor 70% uit water en helpt zo’n gezonde goudgele rakker mee je lichaam weer te hydrateren.
-Frisse lucht. Als het lukt en als het kan: maak een goede wandeling. Vergeet je grote fles water niet!
Bron: alcoholinfo.nl.
279.357
deelnemers gingen je voor