Home > actueel > welk-effect-heeft-alcohol-op-je-werk

Welk effect heeft alcohol op je werk?

Welk effect heeft alcohol op je werk?
Toch op zondagavond dat tweede of derde wijntje nemen, een uit de hand gelopen netwerkborrel of een collega die zich weer eens ‘ziek’ meldt op maandagochtend; we hebben op ons werk allemaal wel eens direct of indirect last van de gevolgen die het drinken van -te veel- alcohol met zich meebrengt. Welke impact heeft alcohol eigenlijk op ons werk? Een voordeel van IkPas is dat je iedere ochtend fris opstaat. Je hoeft even niet bezig te zijn met de vraag of je nu wel of niet dat biertje of wijntje kunt nemen, omdat het morgen bijvoorbeeld een drukke werkdag is. Het drinken van alcohol kan nu eenmaal effect hebben op je prestaties de volgende dag. De een merkt dit al na het drinken van één alcoholisch drankje, de ander pas na verschillende drankjes. Toch zijn we ons bijna allemaal bewust van het effect dat alcohol op ons functioneren heeft. Alcohol heeft misschien zelfs meer impact dan je denkt. Waarom zijn alcohol en werk geen goede combinatie? Er zijn verschillende redenen waarom alcohol en werk niet goed samengaan. In het minst erge geval, zorgt alcohol ervoor dat je minder goed slaapt, waardoor je vermoeider aan je werkdag begint. Verder kun je na een ‘zware’ avond, de volgende werkdag meer moeite hebben om je te concentreren en om je werk binnen de gebruikelijke tijd en naar jouw gebruikelijke maatstaven af te krijgen. Mensen die vaker overmatig drinken, noemen als andere werkgerelateerde klachten onder andere geheugenproblemen, het maken van meer fouten, vaker te laat komen, regelmatig verzuim en klachten van collega’s. De stress die dit oplevert, kan ervoor zorgen dat mensen om te ontspannen ’s avonds juist meer gaan drinken. In dat geval kan alcohol drinken een negatieve spiraal worden. Bron: alcoholondercontrole.nl.
  • 15,5% van de werkenden drinkt riskant. Dit betekent dat ongeveer 16 op de 100 werkenden zodanig drinken, dat zij vanwege hun drinkgedrag problemen ervaren. Denk aan het niet na kunnen komen van verplichtingen, spijt hebben van het alcoholgebruik of van anderen het advies krijgen om minder te drinken.
  • Jongvolwassenen verzuimen vaker vanwege alcohol dan oudere leeftijdsgroepen.
  • Mannen zijn vaker verminderd productief aanwezig op het werk vanwege alcoholgebruik dan vrouwen.
  • Werkenden missen per jaar bijna 5,5 miljoen werkdagen door alcohol.
  • Collega’s ondervinden last van (problematisch) alcoholgebruik door collega’s.
Bron: Infographic uit de Leefstijlmonitor 2018 De gevolgen van (te veel) alcohol voor je werk Naast dat het voor je prestaties beter is om weinig tot geen alcohol te drinken, is er nog een belangrijke reden om fris en fruitig op je werk te verschijnen: de veiligheid van jezelf en van anderen. Zo kun je de volgende ochtend nog alcohol in je bloed hebben, waardoor je niet nuchter bent. Dit kan betekenen dat je onder invloed naar je werk rijdt. Of als je bijvoorbeeld werkt met machines, onder invloed machines bestuurt. Wanneer je op je werk verschijnt onder invloed, kan dit zelfs leiden tot ontslag op staande voet. Naar schatting 20-25% van alle ongevallen op het werk is alcoholgerelateerd. Bron: Trimbos.nl Alcoholbeleid werkgevers Steeds meer organisaties zetten in op het welzijn van medewerkers en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Hier horen steeds vaker ook voorlichting en afspraken over het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen bij. Heldere afspraken scheppen duidelijkheid en zorgen voor een veiligere, gezonde en prettige werkomgeving. Gelukkig zijn veel van de hierboven genoemde scenario’s voor de meeste mensen niet van toepassing. Maar zeg eens eerlijk, hoe vaak heb jij een dagje minder gepresteerd dan normaal omdat je de dag ervoor nét iets te diep in het glaasje had gekeken?  Merk jij een verschil in jouw prestaties op het werk sinds je meedoet aan IkPas? Deel jouw ervaringen op het IkPas-forum.  

279.357

deelnemers gingen je voor