Alcohol en verkeer. Jou maken ze niets meer wijs. Toch is er nog zoveel meer te vertellen. Wij zetten de belangrijkste en meest interessante weetjes op een rij. Dan praat jij straks vlot mee over alcoholcampagnes, blaaspijpjes en restalcohol.
Je drinkt niet meer dan twee glazen bier als je nog moet rijden. Hetzelfde quotum geldt voor de fiets. De boetes voor beschonken achter het stuur kruipen, variëren van ‘veel geld’ tot ‘heel veel geld’ of zelfs invordering van je rijbewijs en een verplichte cursus. Deze strenge regelgeving is er niet voor niets.
Feit: Ieder jaar vallen er 75 tot 140 verkeersslachtoffers door alcohol.
Omdat alcohol en verkeer niet samen kunnen, vanwege het grote risico op verkeersslachtoffers, hebben we al verschillende (Bob)alcoholcampagnes voorbij zien komen. We frissen je geheugen even op:
- In 2001 werd de campagne ‘Bob jij of Bob ik?’ gestart. Dit was de eerste campagne die bewustwording bepleitte onder automobilisten.
- In 2015 werd de slogan ‘Ben je Bob, zeg het hardop!’ geïntroduceerd. Hiervan was het voornaamste doel om ook de alleen-rijder aan te spreken, in plaats van enkel mensen die in groepen reizen.
- In 2019 startten de slogans met ‘Bob, ook als je…’, dit is de meest recente campagne die uitgebracht is. Op de puntjes kunnen verschillende activiteiten worden ingevuld. ‘Bob, ook als je een terrasje pakt’, ‘Bob, ook als je een festival bezoekt’, ‘Bob, ook als je naar een tuinfeest gaat’. Weinig feestjes op dit moment, maar toch.
Weetje: Hoewel veel mensen denken dat ‘Bob’ staat voor ‘Bewust onbeschonken bestuurder’, is Bob officieel geen afkorting.
Geboren in België
Wist je dat de Bob-campagne zijn oorsprong vindt in België? Daar werd de campagne in 1995 gelanceerd. Vanaf 2001 volgden vele andere landen, waaronder Nederland. De Bob-campagnes hebben verschillende doelen.
-Bewustwording van risico's rijden onder invloed van alcohol te vergroten.
-Aantal bestuurders onder invloed van alcohol te verminderen.
-Dat mensen vóór hun eerste drankje al beslissen wie er binnen een groep ‘de Bob’ is.
-Dat geen alcohol drinken wanneer men met de auto reist óók een optie is.
De Bob-campagne valt onder de koepel ‘Kom veilig thuis’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waaronder naast de Bob-campagne ook de campagne 'Mono' en snelheids- en fietsverlichtingscampagnes toebehoren. |
Bron:
wikipedia.org
Alcoholslot
In 2001 was het eerste alcoholslot een feit. In 2003 kondigde de overheid dat de maatregel snel zou worden ingevoerd. Dat ‘snel’ werd uiteindelijk 2011. Het alcoholslotprogramma is voor alcoholovertreders die in het verkeer zijn aangehouden met een promillage boven de 1,3 (ongeveer 6 à 7 glazen alcohol) en onder de 1,8 (ongeveer 9 à 10 glazen alcohol).
Inmiddels heeft de Hoge Raad besloten dat een alcoholslot niet meer opgelegd mag worden (maart 2015).
Wat hield de maatregel alcoholslot in? Het alcoholslot is een bestuursrechtelijke maatregel waar je vrijwillig aan mee kunt doen en die opgelegd wordt naast de straffen die justitie oplegt. Zo kan het zijn dat iemand zes maanden rijverbod krijgt en een boete krijgt van € 1000,- en pas daarna mag beginnen aan het alcoholslotprogramma. Wil je geen alcoholslot of kun je de kosten ervoor niet betalen of heb je zelf geen auto, dan mag je vijf jaar lang niet autorijden. Bron:
wikipedia.org.
Blaaspijpje
In de jaren 60 bracht Veilig Verkeer Nederland het alcoholprobleem in het verkeer onder de aandacht. Met als gevolg dat op 1 november 1974 de anti-alcoholwet van kracht ging. Waarin een maximaal toegestaan alcoholpromillage van 0,5 werd vastgelegd. De politie hield alcoholcontroles met behulp van blaaspijpjes. Bron:
nos.nl
Een blaaspijpje is een buisje waarin het gele kaliumdichromaat wordt gedaan. Aan beide kanten van het buisje worden watjes, katoen, of iets anders soortgelijks gestopt. Als kaliumdichromaat in aanraking komt met ethanol, ontstaat het groene chroom(III)sulfaat. Op deze manier kan het alcoholgebruik worden aangetoond.
Weetje: In de jaren 80 werden de chemische blaaspijpjes vervangen met ademtesters.
Blaasapparaat
Een blaasapparaat waarmee je een blaastest doet, meet de concentratie alcohol in iemands bloed aan de hand van de adem. Blaasapparaten zijn behoorlijk gevoelig voor temperatuur. Er bestaan ook allerlei broodje-aapverhalen over hoe je een blaasapparaat kunt misleiden. Feit is dat als je niet meewerkt aan en blaastest, of er één saboteert, je een misdrijf pleegt.
Restalcohol
Na een gezellige avond waarbij de drank rijkelijk vloeide, wil je na een (korte) nacht slapen de auto in stappen. Mag dat?
We hebben hier te maken met restalcohol. Je bent je niet altijd bewust van het feit dat je wellicht nog te veel alcohol in je bloed hebt zitten om te mogen rijden. Bij gezonde personen breekt de lever de alcohol af in een tempo van 1 à 1,5 uur per horecaglas.
Voorbeeld: wanneer een persoon 7 horecaglazen alcohol heeft gedronken, betekent dit dat alle alcohol pas na 7 tot 10 uur uit het lichaam verdwenen is. Met 15 genuttigde glazen loopt dit al op tot 15 tot 22,5 uur, waardoor je dus tot ver in de volgende dag onder invloed bent.
Wat is een horecaglas?
Bij een horecaglas kan gedacht worden aan een bierglas van 225 ml, een wijnglas van 100 ml, of een borrelglas van 35 ml. Door de verschillende percentages alcohol in de drankjes, blijkt dat er altijd zo'n 12 ml pure alcohol in zit. |
Bron:
wikipedia.org