Iedereen kent dat beeld wel van die man of vrouw die na een dag hard werken thuiskomt en een biertje pakt of een wijntje inschenkt. Zo nu eerst een…glas alcohol. Even niks aan je hoofd, geen gedoe, geen stress alleen maar genieten. Guess what? Alcohol werkt niet stress verlagend, maar juist stress verhogend.
Wat is stress? Stress is rennen voor de trein, een belangrijke meeting voorzitten of je sleutels moeten zoeken terwijl je al haast hebt. Dat is stress van alledag, een vorm van stress die je relatief gemakkelijk kwijtraakt. Maar er zijn ook stresssituaties en -gebeurtenissen te noemen die meer impact hebben, denk aan een scheiding of een overlijden. De stress die hierbij vrijkomt wordt langere tijd gevoeld.
Stress? Doe maar een biertje!
Even terug naar die lange, drukke dag. Met misschien wel wat gedoe op het werk. Of ruzie thuis. Een kras op je auto of die verbouwing die maar niet opschiet. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom een glas alcohol je ‘goed’ zou doen. Hoe verleidelijk ook, doe het maar liever niet. Zoals je las, komt er flink wat van het stresshormoon cortisol vrij als je stress ervaart. Cortisol wordt afgebroken door de lever. Daar is een lever gemiddeld twee dagen zoet mee.
Als je, wanneer je gestrest bent, alcohol gaat drinken geeft je lichaam voorrang aan het afbreken van die alcohol. Alcohol wordt namelijk gezien als een giftige stof. De cortisolafbraak wordt stopgezet en in plaats daarvan wordt de alcoholafbraak in gang gezet. Je blijft dus langer gestrest, nádat je alcohol hebt gedronken.
Een stapel cortisol
Als je stresssituatie langer aanhoudt en jij dit blijft ‘verzachten’ met alcohol dan stapelt de stress zich op. De lever is te druk met de afbraak van de alcohol en dus krijg jij steeds meer last van stress. Daarnaast werkt stress de positieve effecten van alcohol tegen. Hoe je je voelt maakt dus enorm uit voor de werking van alcohol. Drinken met een gespannen gevoel pakt meestal negatief uit.
Dus…
Voel je je rot? Ben je gespannen? Of wil je je hoofd leegmaken? Loop een rondje door je buurt, laat de hond uitgebreid uit, neem een warm bad, kook je lievelingsmaaltijd, kijk voor de veertiende keer naar je favoriete film, luister naar die fijne playlist, lees een boek of hark de tuin aan. Opties genoeg!
Lichamelijke reacties bij stress Wanneer je ‘in de stress schiet’ krijgt je lichaam eerst een stoot adrenaline te verwerken. Het hormoon adrenaline zorgt ervoor dat je spieren aanspannen en je bloeddruk plus hartslag stijgen. Je ademhaling versnelt en wordt oppervlakkiger. Bloedvaten trekken samen om geen bloed te verspillen. Je spijsvertering vertraagt en je gaat zweten om niet oververhit te raken. Vervolgens wordt het hormoon cortisol actief. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je stofwisseling versnelt. Je hebt immers brandstof nodig om de stresssituatie het hoofd te bieden. Tegelijkertijd onderdrukt de cortisolproductie het immuunsysteem. Want, het gevaar overleven is belangrijker dan ziektekiemen bestrijden, wondjes genezen, je eten verteren et cetera. |
279.357
deelnemers gingen je voor