Met een bonkend hoofd word je wakker. Je maag draait zich nog een keer om en je tong blijft demonstratief aan je gehemelte plakken. Je kijkt met één oog op je telefoon. Wat je ziet is een hardloopselfie van je vriend(in) waarmee je het gisteren iets te bont hebt gemaakt. Hoezo kan hij dat wel en wil jij alleen maar als een egel opgekruld in je bed blijven liggen? Hier leggen we uit waarom de een wel getroffen wordt door een kater en een ander niet.
Nu even niet natuurlijk, maar in het verleden heb je misschien wel iets soortgelijks meegemaakt. Samen met je maatje, zus, neef, collega, buurman of wie dan ook beleef je een gezellige avond. De sfeer zít er goed in en de drankjes gáán er goed in. Voordat je het weet, is het feestje voorbij en keer je huiswaarts. Een tikje wankel, maar gelukkig, rol je je bed in.
De volgende dag moet je al deze gezelligheid met een kater bekopen. Hè bah. Maar gedeelde smart, is halve smart denk je. En je gaat ervanuit dat je feestbuddy zich ook niet al te best voelt. Maar wat schetst je verbazing: je vriend(in) laat weten zich ‘kiplekker’ te voelen: ‘Net terug van mijn workout’, ‘Ga nu naar mijn tante’ en ‘Vanavond naar de film met die en die’. Terwijl jullie gisterenavond toch echt sámen hebben gefeest.
Redenen voor wel/geen kater
Jij en je stapbuddy delen veel. Maar niet jullie aanleg voor katers blijkbaar. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn.
Getraind ja of nee
Feit: mensen die regelmatig alcohol drinken, zijn gewoon wat meer gewend. Hun lichaam kan de alcohol beter aan. Als jij, afgezien van die uitspatting gisterenavond, geen groot innemer bent, dan komt een avondje drinken hard aan.
Soort alcohol
Jij houdt van zoete mixdranken, wijn en shotjes, je vriend drinkt gewoon bier. Grote kans dat jouw kater niet te ontkennen valt de volgende dag en je vriend inderdaad nog puf heeft om te sporten. Ook als je het houdt bij pure alcohol voelt een kater de volgende dag minder heftig aan.
Sportief of niet
Als je je regelmatig sportief in het zweet werkt, verkeert je lichaam in betere conditie. Ook je organen profiteren hiervan. Bij een sportief persoon wordt de alcohol sneller afgebroken. Dus voel je je sneller beter.
Wel of niet verkouden
Stond jij met een flinke verkoudheid op de dansvloer? Dan kan dit ook een oorzaak zijn, waardoor je meer last hebt van de alcohol dan normaal. Dankzij die verkoudheid heb je minder vocht in je lichaam. Hierdoor stijgt het alcoholpercentage in je bloed sneller. Er zit immers minder water in je bloed om de alcohol mee te vermengen.
Man of vrouw
Het zou niet uit moeten maken of je een man of vrouw bent, maar wat alcohol betreft wordt er wel onderscheid gemaakt. Vrouwen kunnen in de regel slechter tegen alcohol dan mannen, omdat vrouwen over het algemeen meer vet hebben dan spier. En spieren bevatten meer water dan vet. Dus hebben vrouwen over het algemeen minder water in hun lichaam om de alcohol mee te vermengen.
Tips om niet dronken te worden -Water, water, water: drink water. Ervoor, tussendoor en erna. -Eet een goede maaltijd voordat je alcohol drinkt. -Drink niet te snel. Reken ongeveer een uur per glas (en wissel af met water). Bron: allesoverdrinken.nl |
279.357
deelnemers gingen je voor