Home > actueel > verlang-je-naar-alcohol-zo-reken-je-af-met-cravings

Verlang je naar alcohol? Zo reken je af met cravings!

Verlang je naar alcohol? Zo reken je af met cravings!
We zijn inmiddels op dag 7 van IkPas aanbeland. Dit betekent dat je na vandaag al een week geen alcohol hebt gedronken. Gaat het passen je makkelijk af, of zet de zucht naar alcohol regelmatig op? Carien Karsten, psychotherapeut en expert op het gebied van koopverslaving, nam zelf verschillende keren deel aan Dry January, maar bleef verlangen naar haar dagelijkse wijntje. Ze besloot zichzelf te behandelen en deelt hier haar succesvolle aanpak! Na twee keer mee te hebben gedaan aan Dry January, wist psychotherapeut Carien Karsten dat het haar best lukte een maand lang te stoppen met het drinken van alcohol. Op wilskracht dan. Want wat maar niet lukte, was het stoppen met verlangen naar een wijntje. Blijven verlangen Verlangen, ook wel een craving genoemd, wordt veroorzaakt door de nucleus accumbens, het deel van onze hersenen -niet groter dan een pinda- dat op beloningen uit is. Hoe groter de verwachte beloning, hoe sterker de craving en hoe meer er sprake is van een verslaving. Dit hoeft in het geval van een craving naar alcohol, trouwens niet te betekenen dat je veel drinkt. Zo was Carien een matige drinker. Toch stoorde haar eigen sterke verlangen haar. Ze besloot daarom haar craving als een verslaving aan te pakken en maakte daarvoor gebruik van dezelfde techniek die ze in haar behandeling van koopverslaafden toepast. Nieuwe beloningsherinneringen maken De techniek die Carien toepaste, draait om het vervangen van je craving door een competitief beloningsbeeld. Oftewel: je gaat je herinnering aan het belonende glas alcohol vervangen door nieuw gedrag dat een nieuwe verwachte beloning oproept. Daarmee train je het pindadeeltje in je hersenen om naar een andere beloning te gaan verlangen. Je stelt dus eigenlijk het beloningssysteem in je hoofd in op een nieuw ritueel. Hoe werkt het precies?
  • Neem een moment waarop je normaal gesproken sterk verlangt naar een glas alcohol. Dit kan bijvoorbeeld ‘s avonds zijn, wanneer je na een drukke werkdag op de bank ploft.
  • Bedenk nu een aantrekkelijk alternatief waarmee je je glas alcohol kunt vervangen. Wat vind je ontzettend lekker, of waar heb je fijne herinneringen aan? Zo kwam Carien uit bij haar herinnering aan de mini-magnums die ze vroeger als kind ter afsluiting van haar vaders verjaardag at.
  • Heb je een goed alternatief gevonden? Stel je dan overdag alvast eens voor hoe je nieuwe beloning straks gaat smaken, voelen enz.
  • Neem vervolgens ’s avonds bewust de tijd om van je nieuwe beloning te genieten.
  • Iedere keer dat je jezelf op de nieuwe manier beloont, maken je hersenen een nieuwe beloningsherinnering aan. Hoe sterker de beloningsherinnering aan je nieuwe beloning wordt, hoe makkelijker je een volgende keer naar je nieuwe beloning pakt in plaats van naar je oude beloning: alcohol.
  • Doe dit een tijdlang met aandacht en je zult merken dat het verlangen naar je wijntje of biertje langzaam plaats maakt voor het verlangen naar je nieuwe beloning.
Carien paste deze behandeling een jaar geleden op zichzelf toe. Zij merkte dat haar verlangen naar een wijntje na dertig dagen weg was. Het is dus even doorzetten, maar dan heb je uiteindelijk wel de grootste uitdaging getackeld: het hunkeren naar. Al zit je vervolgens natuurlijk wel met een nieuw verlangen te kijken. Dus nu maar hopen dat jouw fijnste herinneringen over waterijsjes gaan ; ) Bron: Drank is het probleem niet, door Carien Karsten    

279.357

deelnemers gingen je voor