Tijdens een alcoholpauze loop je wel eens tegen dingen aan waar je voorheen geen vraagtekens bij plaatste. Zo marineerde je je biefstuk in bier of maakte je de lekkerste risotto met een flinke scheut witte wijn. Nu je pauzeert vraag je je misschien af of dat nog wel kan en mag. Verdampt die alcohol nou wel of niet?
De meeste alcohol verdampt als het eten opwarmt. Om precies te zijn: als een gerecht met alcohol erin langer dan 2 uur heeft gestoofd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten, bijvoorbeeld bij het maken van een saus, blijft meer alcohol achter: ongeveer 40% na 15 minuten verhitten.
Deksel van de pan
De boel lekker laten sudderen komt de smaak vaak ten goede. Maar als er alcohol in het gerecht zit, is dat dus geen goed idee. De deksel op de pan laten zitten, betekent dat de alcohol condenseert en dus terug in de pan drupt. Beter is het om de deksel van de pan te halen, zodat de alcohol daadwerkelijk vervliegt.
Maarrrr….
Voordat je nu denkt: okay, deksel van de pan en dan is er geen spoortje alcohol meer te bekennen…helaas, er blijft altijd een restpercentage over. Wil je er dus zeker van zijn dat je gerecht geen sporen van alcohol bevat? Dan wordt de biefstuk gebakken in boter en de risotto bereid met extra liefde in plaats van witte wijn.
Wil je dat de alcohol zo veel mogelijk verdampt? Dan moet er in ieder geval een kookpunt van minimaal 78,3 graden bereikt worden. |
279.357
deelnemers gingen je voor