Je doet je best om je kind(eren) geen alcohol tot het achttiende levensjaar te laten drinken. En dan lijkt een nulpuntnulletje een goed alternatief. Maar wat zeggen de experts hierover?
Bij IkPas raden we deelnemers aan geen 0.0-drankjes te drinken. Dit omdat, met name de bieren, wel erg veel lijken op ‘het echte werk’. Maar hoe zit dat met tieners? Is het nu wel of niet verstandig om ze nulpuntnulletjes te laten drinken, zodat ze geen echt bier drinken?
In dit artikel komt onder andere Carmen Voogt, projectleider van het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut aan het woord. Zij zegt het volgende: "We zien wel mogelijke risico’s, maar het is dus vooralsnog niet wetenschappelijk aangetoond dat die risico’s inderdaad bestaan. Maar wat we wel weten is dat het roken van een e-sigaret onder jongeren kan dienen als opstapproduct richting de tabaksigaret. De drempel wordt lager. Of dat ook zo is voor alcoholvrije dranken weten we dus nog niet, maar het zou best kunnen dat jongeren de stap richting echte alcohol eerder maken, doordat ze op jongere leeftijd al gewend zijn geraakt aan de smaak van alcohol. De smaak van alcoholvrije dranken, vooral van alcoholvrij bier, is namelijk in veel gevallen nagenoeg identiek aan dranken met alcohol.” Bron: telegraaf.nl.
Engels onderzoek
Of er inderdaad risico’s zijn verbonden aan het drinken van 0.0-drankjes onder jongeren moet blijken uit een grootschalig Engels onderzoek dat op dit moment gaande is. Tot die tijd raadt het Trimbos-instituut terughoudendheid aan wat betreft het drinken van alcoholvrije drankjes.
Lees het hele Telegraaf-artikel hier.
Feiten en cijfers Van alle groep 8-scholieren zegt 41% weleens een alcoholvrij drankje gedronken te hebben, blijkt uit onderzoek uit 2021 van het Trimbos-instituut, Universiteit Utrecht en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Jongens (45%) doen dat wat vaker dan meisjes (37%). Van de middelbare scholieren tussen de 12 en 16 jaar drinkt 15% minstens één keer per maand een alcoholvrije drank. Jongens (17%) doen dat ook vaker dan meisjes (12%). |
279.357
deelnemers gingen je voor