In een restaurant om de wijnkaart vragen is heel normaal. Wil je geen alcohol, dan wordt het al gauw ‘een frisje’ of gewoon water. Er is vrijwel nooit een alternatief voor het wijnarrangement: bij elk gerecht een bijpassende wijn. Tenzij het restaurant een theesommelier in de arm heeft genomen. Iemand als Barbara Veldhuizen, die vijf jaar geleden het roer omgooide en ‘in de thee ging’.
In het kantoor van Teastreet in Amsterdam staan de theebussen strak in het gelid in de stellingen. Op een tafel staan witte kommetjes en speciale kopjes met een kartelrand (om water door te laten en de theebladeren tegen te houden, zo leer ik later) voor de proeverij. Terwijl Barbara alles klaarmaakt vertelt ze enthousiast over hoe ze vijf jaar geleden begon met het idee om een ‘Starbucks in thee’ te beginnen maar uiteindelijk uitkwam op een handel in thee en accessoires, gericht op consumenten en bedrijven.
Thee op kantoor
“In kantoren zie je steeds meer goede koffiemachines met een breed aanbod voor medewerkers en gasten verschijnen, maar thee blijft een ondergeschoven kindje”, vertelt Barbara. Daar willen we wat aan doen. “Steeds meer mensen drinken thee, dan kun je eigenlijk niet meer aankomen met een doos zakjes, ook niet van een zogenaamd luxe merk.” Ze opent een van haar theebussen en laat mij kijken en ruiken. Je herkent de theebladeren, ook al zijn ze opgerold. Dan laat ze de inhoud van een theezakje zien. Het is nog net geen poeder, maar met thee heeft het weinig meer te maken. “Kijk, dat is toch onvergelijkbaar?”, zegt ze. Ik ben het hartgrondig met haar eens.
Proeverij
Barbara volgde een opleiding tot theesommelier en schudt de wetenswaardigheden uit haar mouw. Ze legt het verschil uit tussen de meest verfijnde witte thee (jonge blaadjes, minste bewerking), groene thee (geen oxidatie) en zwarte thee (8 tot 20 uur geoxideerd). Deze soorten komen allemaal van de Camelia sinensis, de theeplant. Alleen thee van deze plant, is echte thee. Rooibos komt van een groene struik waarvan de bladeren door fermentatie rood worden en kruidenthee komt van – je raadt het al – kruiden, dit noemt men officieel infusies omdat het geen blaadjes van de theeplant betreft. (Voor de liefhebber: hier vind je informatie over alle soorten en bewerkingen.) Ondertussen maakt Barbara wat toastjes met gerookte zalm klaar, want we gaan proeven. Barbara: “Naast wijn is thee de enige drank die de smaak van voedsel kan versterken. De combinatie thee en eten is als 1+1=3. Bij elk gerecht is een passende thee.”
Bij de gerookte zalm drinken we Sencha. Een pure, groene thee die ze 2 a 3 minuten heeft laten trekken. “Eigenlijk moet je de eerste trek van deze thee wegspoelen”. Ze begint te lachen. “In China zeggen ze: de 1e kop geeft je aan je schoonmoeder, de 2e aan je vrouw en de 3e is voor jezelf.” Ze laat mij het verschil tussen de 1e en 2e proeven en inderdaad smaakt het 2e kopje nog lekkerder.
De volgende gang is een portie graskaas die we drinken met Tie guan Yin, een oolong. Een prima combinatie. Deze thee is ook heel geschikt om verse ice tea van te maken.
Als laatste proeven we een Golden Yunnan met pure (eerlijke) chocolade. Hoewel ik geen liefhebber van pure chocolade ben, is het samen met de thee verrukkelijk.
Schijf van Vijf
Thee is niet zomaar een geschikte drank voor elk moment van de dag. Thee is een dorstlesser zonder calorieën, het verlaagt de bloeddruk en verkleint het risico op een beroerte. Sinds enige tijd is thee opgenomen in de Schijf van Vijf. Je doet je lichaam een plezier met 3 koppen zwarte of groene thee per dag.
De cafeïne in thee heeft een andere werking dan die in koffie. Maakt koffie je alert of onrustig, de cafeïne in thee is een gebonden stof die je alert en rustig maakt. Wil je minder tot geen cafeïne, schenk de thee dan twee keer op. Bij de eerste keer laten trekken wordt de cafeïne afgegeven. Gooi dat water weg en laat de thee opnieuw in schoon water trekken.
Theekaart
Steeds meer restaurants hebben een uitgebreide theekaart. Vraag ernaar als je uit eten gaat, of vraag van tevoren wat het aanbod is. Kies een soort die past bij het gerecht.
En maak ook een ‘theekaart’ voor thuis. Verschillende soorten voor verschillende momenten van de dag. Of bereid een verse ijsthee van jouw favoriete thee, makkelijk, lekker en gezond. Nu ik eenmaal de lekkere losse, echte thee geproefd heb, kan ik niet wachten tot de zakjes die ik nog in huis heb op zijn. Ik ga geen genoegen meer nemen met een slap aftreksel. Jij wel?
298.000
deelnemers gingen je voor