Een bekend beeld. Biertjes op de bar in de sportkantine na de spannende wedstrijd. Sporters en supporters luid pratend; de derde helft waarin de nabeschouwing moet worden gehouden, de overwinning moet worden gevierd of het verlies wordt weggedronken.
Waar komt die associatie tussen sport en alcohol vandaan? Het is namelijk niet zo’n vanzelfsprekend samengaan. De deelnemers aan IkPas zullen het onderschrijven: alcohol beïnvloedt je prestaties. Dat presteren is nu net wat je tijdens de beoefening van sport juist wil.
Dat je door alcohol onder invloed raakt is natuurlijk duidelijk, vandaar dat geen enkele sporter vlak voor de wedstrijd nog alcohol drinkt, maar juist op langere termijn merken onze deelnemers de invloed van alcohol op fitfeid.
De invloed van alcohol is op middellange termijn op veel plaatsen in je lichaam merkbaar: een vermindering van de reactie en coördinatie, van bewegingstechniek en uithoudingsvermogen. De kans op blessures neemt toe.
De lever is niet alleen belangrijk voor de opslag van koolhydraten in de vorm van glycogeen, maar ook essentieel in de afbraak van alcohol. De afbraak van alcohol verstoort t de verbranding van koolhydraten, waardoor het bloedsuikerniveau daalt en je sportprestaties verminderen. Na het nuttigen van ongeveer twee glazen alcohol kan je sprintsnelheid met tien procent afnemen en wordt de sprongkracht met 5,8 procent kleiner. Bovendien vermindert alcohol het herstelproces na een grote fysieke inspanning.
Bij een fysieke inspanning wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Melkzuur is een afbraakproduct. Deze stof is een afvalstof en kan op den duur spierpijn veroorzaken. Normaal ggesproken wordt melkzuur afgebroken, maar de afbraak wordt gehinderd op het moment dat er alcohol gedronken wordt. De lever geeft voorrang aan de afbraak van alcohol. Dit veroorzaakt een afname van conditie en (extra) spierpijn. Alcohol is een vochtafdrijvend middel. Het vergroot de uitscheiding van water via de urine, terwijl vocht juist belangrijk is bij het herstel, omdat door de sportbeoefening al een tekort aan vocht ontstaat. Alcohol vergroot dus dit tekort.
Waar alcohol drinken voor het sporten al not done is, zou je voor je herstel, ook na het sporten geen alcohol moeten drinken.
Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie van Sport.nl
279.357
deelnemers gingen je voor