Home > actueel > queeste-week-4-watervariaties

Queeste week 4: Watervariaties

Queeste week 4: Watervariaties
Hoewel er best dingen aan het veranderen zijn in de horeca, eindigt een vlugge blik op de menukaart toch nog vaak in een berustend ‘Doe maar een watertje’. Als je geen zin hebt in prik en zoet, en alcohol even op de rode lijst staat, is water vaak het enige alcoholloze alternatief op de kaart dat je smaakpapillen niet ruïneert. Al moet ik bekennen: er is hoop. Ik ben aangenaam verrast dat er in het restaurant waar ik deze week eet, maar liefst drie verschillende alcoholvrije wijnen op de kaart staan. In een eerder blog liet ik echter al weten, dat ik ook die 0.0%-drankjes in deze vastentijd vermijd, omdat ze te veel op het echte werk lijken en er daardoor toch iets van ‘honger’ ontstaat. Ik houd het bij water. Om eerlijk te zijn komt me dat water inmiddels blij vlagen aardig de neus uit. Voor mij als langeafstandswandelaar is water een primaire levensbehoefte, maar na vijftien kilometer en een liter heb ik wel eens zin in wat anders, trouwens, ook als ik uit eten ben. Het mooie is dat je een saai glaasje water met een béétje creativiteit heel simpel kunt upgraden tot een verrassende verfrissing. Wellicht zijn het wat open deuren, maar zolang er restaurants zijn die wél muntthee en gemberthee op de kaart hebben staan, maar géén koud water met munt en/of gember, heb ik een missie. Die missie begint natuurlijk thuis en ik moedig iedereen aan vooral te experimenteren met eigen favoriete of voorhanden zijnde ingrediënten. In de categorie verfrissende dorstlessers zijn de volgende combi’s aan te raden: Munt, komkommer en limoen. Basilicum, aardbei en citroen. Rozemarijn en grapefruit. Basilicum, appel en komkommer. Koriander en sinaasappel. Voor wie behoefte heeft aan wat meer pit zijn dit enkele recepten voor volfruitige kruidendrankjes: Lavendel, bosbessen en limoen. Kaneel en appel. Steranijs en sinaasappel. Koriander en mango. Munt, gember en limoen. Salie en bramen. En dan nog even wat algemene tips:
  • Maak liever een hele kan dan een enkel glaasje. Veel van deze drankjes worden lekkerder naarmate ze minstens een halfuurtje (maar nóg beter een hele nacht) hebben kunnen trekken.
  • Hoewel het oog graag een clean takje kruiden en een netjes gesneden stukje fruit ziet, vaart de smaak er wel bij om her en der wat te kneuzen en te vijzelen. Kijk hoe je beide zintuigen kunt bedienen, door in de kan wat gekneusd spul te stoppen en het glas op te sieren met verse ingrediënten. Of serveer in het glas een stampertje.
  • Vergeet niet er een -bamboe- rietje in het glas te steken.
  • Als het echt warm is, wil je er natuurlijk een handje crushed ice bij.
  • En nogmaals: experimenteer er vooral vrolijk op los.
En als je uit eten bent: Bedenk dat de meeste horeca een ijskast vol verse kruiden, vruchten en fruit hebben. Dus: geen zin in saai water? Geef een hint aan de ober: ‘Mag ik een watertje met komkommer en basilicum?’ Als cafés en restaurants beseffen wat voor zee aan mogelijkheden ze in huis hebben zonder, kan het niet anders of de drankkaarten krijgen er her en der een pagina bij de komende tijd. Margreet (51) woont met man en puberzoon in het midden van het land. Ze is inmiddels een ervaren IkPasser, en is tijdens 40 dagen geen druppel op zoek naar alcoholvrije alternatieven waar ze blij van wordt.…  

279.357

deelnemers gingen je voor