Twee belangrijke organisaties die deelnemen aan het preventie-overleg over alcohol, hebben zich teruggetrokken. Want zo zeggen STAP en NVDI: ‘Zolang de industrie aan tafel zit, wordt het niets'.
In november 2018 is het Nationaal Preventieakkoord ondertekend door 70 maatschappelijke organisaties. Deze afspraken moeten ervoor zorgen dat roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht worden teruggedrongen. Vier jaar later lijken de alcoholdoelen verder weg dan ooit. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en de Nederlandse Vereniging Drank en Horeca Inspecteurs (NVDI), besloten onlangs uit het preventie-overleg over alcohol te stappen.
Geen nationaal maar een persoonlijk probleem
De navelstreng is doorgeknipt, omdat zowel STAP als het NVDI vindt dat de alcoholindustrie zich tegen elke effectieve beleidsmaatregel verzet. Bij discussies over het duurder maken van alcohol of het beperken van alcoholreclame houdt de industrie zich stil. Volgens STAP-directeur Wim van Dalen weet de industrie discussies slim te ontwijken, waardoor er tot nu toe nog geen stappen zijn gemaakt.
Waar de organisaties vinden dat alcohol een primair gezondheidsprobleem is, ziet de alcoholindustrie op haar beurt alcoholproblemen als persoonlijke problemen. Als je dus niet verantwoord om kunt gaan met alcohol, dan is er iets met jou en moet je geholpen worden.
Bijval uit verschillende hoeken
Dat een en ander niet soepel verliep, weten we al via eerder geuite zorgen. Zo liet het Trimbos-instituut enige tijd geleden weten dat het overleg aan de preventietafels lastig is door de aanwezigheid van de industrie. Nu STAP zich heeft teruggetrokken, zegt ook Verslavingskunde Nederland dat het alcoholbeleid steviger moet.
Inmiddels raadt ook de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) overheden af om de industrie aan te laten schuiven bij gesprekken over preventiebeleid. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid heeft het Preventieakkoord in zijn portefeuille en heeft laten weten op korte termijn met een plan komt over hoe het verder moet met de preventietafel alcohol. Bron: eenvandaag.avrotros.nl.
De Rijksoverheid wil dat verschillende groepen minder alcohol drinken in 2040: Op dit moment drinkt 8,9 procent van de zwangere vrouwen, dat moet terug naar maximaal 4 procent 45 procent van de jongeren onder de 18 heeft al eens alcohol gedronken, dat moet maximaal 25 procent worden. Van alle mensen drinkt 8,9% te veel. Dat zijn meer dan 21 glazen alcohol per week voor mannen en meer dan 14 glazen alcohol per week voor vrouwen. Het doel is om probleemdrinken te verminderen naar 5 procent. Bron: rijksoverheid.nl/Nationaal Preventieakkoord |
279.357
deelnemers gingen je voor