Home > actueel > praten-met-je-puber-over-alcohol-4-tips

Praten met je puber over alcohol: 4 tips

Praten met je puber over alcohol: 4 tips
Voordat je het weet zijn ze groot. En drinken ze alcohol. Daarom is praten over alcohol met je puber een must. Hieronder lees je uit de monden van twee bekende alcoholexperts vier tips over het gesprek aangaan. Erik Scherder, hersenwetenschapper, en Ninette van Hasselt, alcoholexpert bij Trimbos-instituut, weten precies te vertellen hoe je zo’n gesprek aanvliegt. Want pubers hebben begeleiding nodig wat betreft leren omgaan met alcohol. En het gevaarlijke is dat de rem op het drinken van alcohol bij pubers nog kan ontbreken. Daar ligt een belangrijke rol voor de ouders. De ouders zijn de rem.
  1. Tot hier en niet verder
Afspraken maken over waar, wanneer, hoeveel en met wie een puber alcohol drinkt, betekent dat je als ouder grenzen stelt. En vergis je niet: thuis laten kennismaken met alcohol is nooit een goed idee. Op deze manier verlaag je de ‘natuurlijke drempel’ en drinken pubers ook vaker meer en op andere plekken.
  1. Timing is alles
Er even goed voor gaan zitten, werkt vaak niet met gesprekken over gevoelige of persoonlijke onderwerpen bij pubers. Veel te lastig al dat oogcontact. Kies het moment waarop je vraagt naar alcohol (drugs of seks) dus zorgvuldig. In de auto is een goede plek. Geen oogcontact en toch een gesprek. Tijdens het afwassen. Lekker bezig met iets en toch een gesprek. Ook werkt interesse tonen tussendoor. Vraag naar de vrienden en hun acties van je puber. Haal een aanleiding aan (‘Wat ik nu toch las op nu.nl) en vraag wat je puber hiervan vindt.
  1. Boos worden kan altijd nog
Hoe soepel de gesprekken ook gaan; je puber kan een keer (of vaker) dronken thuiskomen. Meteen een preek afsteken heeft dan weinig zin. Want met een gesprek tot de volgende (katerige) dag. Vertel je puber waar je mee zit (‘Als je dronken bent, ben ik bang dat je dingen doet die je niet wil doen’). Leg uit dat je regels en grenzen stelt om hem of haar te beschermen, niet om te pesten. Praat samen over hoe dit ‘een volgende keer aan te pakken’.
  1. Geef zelf het goede voorbeeld
Regels opstellen met betrekking tot het drinkgedrag van je puber is een goed begin. Het goede voorbeeld geven ook. Roepen dat alcohol slecht voor je is, maar zelf iedere avond een glas inschenken is misschien niet de beste manier om je woorden kracht bij te zetten. Kijk als ouder dus ook goed naar je eigen drinkgedrag. Bron: dossiermastenbroek.com

279.357

deelnemers gingen je voor