
Uit een peiling van EenVandaag onder 1500 ouders komt naar voren, dat 44 procent hun 16- en 17-jarige kinderen toestaat voor hun 18de verjaardag alcohol te drinken. En dat is ten opzichte van zeven jaar geleden goed nieuws: in 2018 mocht nog meer dan de helft drinken (56 procent) als minderjarige.
Deze 44 procent pleit voor gecontroleerd kennismaken met alcohol. Oftewel: ‘liever onder mijn eigen dak, dan ergens anders’. Niet alleen onder de oudste leeftijdsgroep, maar ook als het gaat om 14- of 15-jarige kinderen staat een vijfde (19 procent) het toe dat hun kind weleens iets alcoholisch mag drinken. Veel van deze ouders geven aan dat het gaat om 'kleine promillages' of '1 glas bij een speciale gelegenheid'. Bron: eenvandaag.avrotros.nl.
Je kind thuis laten wennen aan alcohol. Verstandig of niet?
Uit onderzoek van het Trimbos-Instituut blijkt dat jongeren die thuis wel eens een biertje mogen drinken vaker risicovol gedrag vertonen rondom alcohol drinken buitenshuis, zoals bingedrinken. Met het gevolg dat tieners sneller in het ziekenhuis belanden.
Zowel vroeg beginnen met drinken als veel drinken tijdens de tienerjaren, vergroot het risico op het ontwikkelen van een ongezonde relatie met alcohol als volwassene. Bron: trimbos.nl.
Trend onder Gen Z
Bewust omgaan met alcohol is een trend onder alle generaties. Maar het zijn vooral de jongeren die bewuster om willen gaan met hun alcoholgebruik. Nederlandse Gen Z’ers en millennials verkiezen thuis boven drukke cafés en clubs. En thuis wordt er, volgens een onderzoek dat fritz-kola (Duits frisdrankmerk) uitvoerde, minder alcohol gedronken dan buiten de deur. Want 48,5 procent geeft aan dat ze zich ook goed vermaakt zonder alcohol.
Kortom: deze mix aan beter letten op de leeftijdsgrens vanuit de ouders en jongeren die zelf bewuster met alcohol om willen gaan, is misschien wel een shift in het imago dat alcohol heeft. Van ‘gezellig en doe lekker mee’ naar ‘wees je bewust van de effecten’.
298.000
deelnemers gingen je voor