Dat alcohol schadelijk voor je is, weet je. Het verhoogt zelfs het risico op een aantal kankersoorten. Als je niet drinkt, verlaag je vanzelfsprekend dit risico. En weet je dat een alcoholpauze ook bijdraagt aan het terugdringen van indirecte schade? Hier lees je wat we hiermee bedoelen.
Omdat je geen alcohol drinkt, rook je minder. Omdat je geen alcohol drinkt, krijg je geen extra calorieën binnen en snack je minder ongezond. Omdat je geen alcohol drinkt, ben je actiever. Hier is duidelijk sprake van een domino-effect. Als je stopt met het drinken van alcohol, zet dit een heleboel positieve veranderingen in gang. Vindt ook arts en eigenaar van een verslavingsinstelling Sigrid Sijthoff.
Sigrid Sijthoff (62) is arts en eigenaar van verslavingsinstelling Kick your Habits, die vestigingen heeft in Amsterdam en Utrecht. Onlangs bracht ze het boek ‘Proost’ uit, waarin ze praktische tips geeft voor gezonde omgangsvormen met alcohol. |
Drinken en roken
Een drankje en een sigaretje horen bij elkaar als mosselen en friet. Hoe gezellig ook, de combinatie van alcohol en roken resulteert in een extra hoog risico op kanker. De relatie tussen alcohol en mond- en keelholtekanker is bijvoorbeeld sterker voor rokers dan voor niet-rokers. Sigrid: “Er is een link tussen roken en drinken: mensen gaan meer roken als ze alcohol drinken. Er vallen een boel momenten af waarop je zou gaan roken als je stopt of mindert met drinken.”
Hoe zit dat alcohol, roken en kanker?
Aceetaldehyde
Er is een grote rol weggelegd voor de stof aceetaldehyde bij het sterk verhoogde risico op kanker wat betreft de combinatie alcoholgebruik en roken. Aceetaldehyde is een schadelijke stof die gevormd wordt tijdens de afbraak van alcohol. Deze stof vind je ook in sigaretten. In het speeksel van rokers is het kankerverwekkende aceetaldehyde in hogere concentratie aanwezig. Ter vergelijking: bij rokers die daarnaast ook alcohol drinken, is deze concentratie tot wel 7 keer hoger dan bij niet-rokers.
Benzo(a)pyreen
Ook zou alcohol helpen andere kankerverwekkende stoffen uit sigaretten, zoals benzo(a)pyreen, te transporteren in het lichaam vanwege zijn rol als oplosmiddel. Deze stoffen worden vervolgens gemakkelijker opgenomen in het lichaam, waar ze tot schade aan de cellen en het DNA kunnen leiden. |
Drinken en gewicht
Je hoeft er niet van op te kijken, dat je gewicht verliest als je een periode geen alcohol drinkt. Daar zijn verschillende redenen voor.
- Alcohol is een giftige stof, waar je lichaam graag zo snel mogelijk van af wil. Je lever gaat daarom eerst aan de slag met het afbreken van de alcohol. Pas daarna komen de calorieën die je binnen hebt gekregen, aan bod. De stoffen waar je lichaam niet aan toe komt, worden zolang als vet opgeslagen. Door alcohol te drinken, zet je je normale verbrandingsproces iedere keer eigenlijk even op pauze.
-Sigrid: “Veel mensen weten tegenwoordig best dat je groenten in plaats van chips moet eten, maar als ze een paar glazen wijn hebben gedronken vallen de remmingen weg en wordt er toch naar die chips gegrepen.” En die ‘snack-calorieën’ tikken behoorlijk aan.
- Een andere reden waarom je trek krijgt na het drinken van alcohol, is je hypothalamus. Dit deel van je hersenen regelt je slaapritme, lichaamstemperatuur en je hongergevoel. Alcohol maakt dat de hypothalamus ten onrechte het sein afgeeft dat je honger hebt. Dat je trek krijgt na het drinken van alcohol hoeft niet per se een probleem te zijn, als het zou betekenen dat je ineens een ongeremde graai in de schaal met rauwkost doet. Helaas, in de praktijk lijken vooral koolhydraten en vet onweerstaanbaar. Dit komt omdat je lichaam hard moet werken om de alcohol uit je lijft te krijgen. De energie die dit kost, zorgt voor een lage bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert hierop, door om koolhydraatrijk eten te vragen.
Drinken en bewegen
Van alcohol drinken word je niet bepaald sportiever. Het daadwerkelijke drinken doe je vaak op de bank of aan de bar. De volgende dag krijg je de rekening van je uitspatting gepresenteerd: hoofdpijn, misselijk en moe. Dan denk je er niet aan om een rondje te rennen of een potje te tennissen. Daarentegen staan tijdens een alcoholpauze alle seinen op groen om je verloren sportcarrière nieuw leven in te blazen. Wil je meer weten over alcohol en het effect ervan op je sportprestaties? Lees dan
dit artikel.
Dit artikel is gebaseerd op een interview met arts Sigrid Sijthoff dat verscheen op
radarplus.nl.