Home > actueel > koffie-met-alcohol-dubbel-feestof-toch-niet

Koffie met alcohol? Dubbel feest…of toch niet?

Koffie met alcohol? Dubbel feest…of toch niet?
Je hebt heerlijk getafeld in een restaurant (het mag weer!) en als toetje neem je een koffie met iets extra’s. Irish coffee, Italian coffee, of een populaire Espresso martini. Koffie met een kick & een bite dus. Genieten geblazen. Maar wat doet die combinatie met je lichaam? Wij leggen het uit. Een goede maaltijd zorgt voor een voldaan gevoel en vaak ook voor een after dinner dip. Oftewel: je voelt je wat loom worden en je lichaam heeft behoefte aan rust. Iets wat je misschien juist wilt voorkomen. De avond is per slot van rekening nog jong. Tijd voor een koffie. Met een tik. Dus kies je voor koffie met een scheut alcohol. Deze combinatie kan het volgende effect op je lichaam hebben:
  1. Moe en toch alert
Koffie en alcohol hebben tegenstrijdige karakters. De cafeïne in koffie zorgt voor een kickstart en onderdrukt je slaperige gevoel, terwijl alcohol je juist slaperig maakt. Na het soldaat maken van een koffie met likeur of een andere alcoholische sterkte drank erin kun je het idee krijgen dat je helemaal niet onder invloed bent. De koffie maskeert als het ware de effecten van de alcohol. Maar laat je niets wijs maken, cafeïne maakt je niet nuchter. De effecten van alcohol zijn dus precies hetzelfde alleen heb je het minder in de gaten. Het risico bestaat dat je meer alcohol drinkt, omdat ‘je er toch niets van voelt’. Maar ook hier geldt: de kater komt later.
  1. Wat een (na)dorst!
Wat cafeïne en alcohol wel met elkaar gemeen hebben, is dat ze beide een uitdrogend effect hebben op je lichaam. Samen zijn ze dus een soort van super-uitdrogers. Wanneer je te weinig vocht in je lichaam hebt, kun je te maken krijgen met hoofdpijn, nadorst en misselijkheid de volgende dag. Oftewel een stevige kater.
  1. Oei, die organen
Te veel alcohol en cafeïne zijn slecht voor je hart. Beide ‘lekkernijen’ en vooral een teveel ervan, vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is zowel cafeïne als alcohol niet bevorderlijk voor je slaap. Ook regelmatig slecht slapen kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Naast je hart, krijgt je lever ook een optater bij het afbreekproces. Wil je meer lezen over alcohol en het effect ervan op de verschillende organen? Lees dan dit artikel: ‘Het is pauze dus je organen vieren feest’. Een geen paniek: van een enkele koffie mét, breng je je hart geen schade toe. Bron: margriet.nl Koffierecepten mét een kick maar zónder alcohol Okay, koffie met een likeur of iets anders alcoholisch is dus niet de beste combinatie. Maar je zoekt wel een koffierecept met een kick. Misschien staat hier iets tussen? Kaneelkoffie Kaneel is een specerij dat vooral veel in desserts gebruikt wordt. Maar ook in de koffie komt kaneel volledig tot zijn recht. Benieuwd hoe? Kijk dan snel naar onderstaand recept. Ingrediënten 1 kop koffie 1 eetlepel kaneelsiroop Melk Kaneelsuiker Kaneelstokje (optioneel) Bereiding Zet een kop koffie. Verhit de melk en schuim deze op. Doe de kaneelsiroop in een koffiemok. Voeg de koffie en de kaneelsuiker hieraan toe. Voeg tot slot wat van de melk en het melkschuim toe. Om de kaneelsmaak extra in de koffie te laten trekken, kun je ter decoratie een kaneelstokje in de koffie zetten. Bron: vandenassem.nl Zelfgemaakte ijskoffie  Deze iced coffee is helemaal plantaardig. Ik gebruik daarvoor de Alpro Creamy Almond, gemaakt van gekarameliseerde amandelen. En voor het mooie schuimlaagje gebruik ik de Alpro Barista Oat. Deze laatste is speciaal bedoeld om op te schuimen en kan zelfs koud worden opgeschuimd. Het makkelijkste gaat dit met een melkopschuimer, maar je kunt dit ook met bijvoorbeeld een garde doen. IJskoffie met chocolade Om het een beetje extra smaak te geven, voegde ik chocolade toe. Wie mij kent, weet dat ik dol ben op goede, pure chocolade. In de supermarkt vond ik een vegan variant. Helemaal perfect voor deze ijskoffie! Een deel smolt ik voor op de bodem. Het andere deel raspen we er op het einde overheen. Smullen geblazen! Minder suiker Extra voordeel van deze homemade variant is dat deze veel minder suikers bevat dan wat je normaal zou kopen bij een koffieketen. En toch heerlijk vol van smaak. Lees het recept van myfoodblog hier Bulletproof koffie / Met boter en kokosolie / Energieboost / Check recept    

279.357

deelnemers gingen je voor