Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, strenge regels helpen om het beginnen met alcohol zo lang mogelijk uit te stellen. Dus stel grenzen, ga het gesprek aan en geef zelf het goede voorbeeld.
We beginnen met goed nieuws. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 40 procent van de jongeren (10-17 jaar) alcohol in de eerste plaats associeert met ‘ongezond’, ten opzichte van 27 procent van de volwassenen. Ook bestempelt 30 procent van de jongeren alcohol als ‘vies’.
Het minder goede nieuws is dat naarmate de leeftijd van 18 jaar in zicht komt, jongeren steeds positiever over alcohol gaan denken. Van de 10- en 11-jarigen vindt 13 procent dat alcohol gezellig is en bij 16- en 17-jarigen is dat maar liefst 52 procent.
Nee, nee en nog eens nee
Het toverwoord om jongeren langer bij het drinken van alcohol vandaan te houden is ‘preventie’, lees: regels stellen. Onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren die niet mogen drinken, daadwerkelijk minder drinken. En hoe ziet preventie er thuis dan uit?
Onderzoeksbureau MarketResponse verrichtte onlangs voor het initiatief de Gezonde Generatie een kwantitatief onderzoek onder ruim 1.200 Nederlandse jongeren tussen 10-17 jaar. Dit nieuwe onderzoek is onderdeel van de campagne ‘Op je gezondheid?’ waar 22 gezondheidsfondsen zich hard voor maken, waaronder de Maag Lever Darm Stichting en KWF. Met deze campagne willen de gezondheidsfondsen meer bewustwording creëren rondom het feit dat alcohol de kans op 7 soorten kanker vergroot. |
- Stel duidelijke regels. Een kind van 13 krijgt geen alcohol, maar die van 17 wil het misschien wel proberen. Spreek een maximum aantal drankjes af en zorg dat hij of zij ze telt.
- Geef voorlichting over het effect van alcohol op onder andere hersenen, groei, geheugen en de vergrote kans op onveilige seks bijvoorbeeld (je leest hier meer over de effecten van alcohol)
- Geef zelf het goede voorbeeld en besef dat een peuter die zijn ouders ziet borrelen, dit onbewust opslaat. Alcohol wordt zo vanzelf geassocieerd met gezelligheid en een feestje.
- Blijf praten met je kind. Spreek af hoe vaak en tot hoe laat je kind uit mag. En maak de afspraak dat hij of zij zich komt melden bij thuiskomst.
279.357
deelnemers gingen je voor