Koffie. Veel mensen starten er hun dag mee. De cafeïne geeft je een prettige kickstart en het is een moment voor jezelf. Maar zoals er zoveel zaken veranderen als je zwanger bent, ook je koffiegedrag moet misschien even onder de loep worden genomen.
Laten we maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis vallen: koffie, of beter gezegd cafeïne, is schadelijk voor ongeboren baby’s als je meer dan 200 milligram cafeïne per dag binnenkrijgt. Dat is ongeveer 2,5 kopje. Zie hieronder meer hierover. Drink je meer op een dag? Dan is de kans op een miskraam groter. En dat de baby niet goed groeit.
Geef je borstvoeding en drink je meer dan 200 milligram cafeïne op een dag? Dan verhoogt dat de kans dat de baby onrustig wordt en slaapproblemen krijgt. Bij grote hoeveelheden kan cafeïne ook zorgen voor een versnelde hartslag van de baby.
De oplossing: cafeïnevrije koffie?
Als het drinken van cafeïne risico’s met zich meebrengt, dan zou je denken dat je beter cafeïnevrije koffie kunt drinken. Dat klopt, maar ook hier zit een waarschuwing aan vast. Een kopje cafeïnevrije koffie, ook wel decaf genoemd, is niet helemaal cafeïnevrij. Er zit nog steeds 2 tot 4 milligram cafeïne in.
In 1 onderzoek kwam naar voren dat bij zwangere vrouwen die 3 of meer koppen cafeïnevrije koppen koffie per dag dronken, het risico op een miskraam hoger was. Daarom is het advies om je als zwangere ook wat betreft de cafeïnevrije koffie te houden aan de regel: niet meer dan 2 kopjes cafeïnevrije koffie per dag. Bron: voedingscentrum.nl.
Hoeveel milligram cafeïne bevat 1 kopje koffie? Een kopje koffie van 125 milliliter bevat tussen de 40 en 150 milligram aan cafeïne. Het gemiddeld aantal milligram per kopje koffie is ongeveer 80. Voor koffie is het advies om voor de zekerheid in totaal niet meer dan 2 kopjes of 1 beker op een dag te nemen. Een kopje = 125 milliliter en 1 beker = 250 milliliter. Met sterke koffie kun je hiermee namelijk al 200 milligram cafeïne binnenkrijgen. |
279.357
deelnemers gingen je voor