Home > actueel > hoe-ga-je-om-met-het-grote-verlangen

Hoe ga je om met het grote verlangen?

Hoe ga je om met het grote verlangen?
Je staat honderd procent achter je pauzeperiode. Je hebt je woordje klaarstaan als mensen je iets alcoholisch aanbieden, je hebt nagedacht over een alternatief drankje, je zoekt je ontspanning of afleiding in een andere hoek en toch: de ‘craving’ die je kunt hebben of voelen naar je oude vertrouwde gewoonte is lastig te tackelen. Hoe ga je om met dit verlangende gevoel? Wij komen met raad! Cravings –drang, verlangen, zucht- steken de kop op dankzij ‘triggers’. Deze triggers kunnen bijvoorbeeld situaties zijn, waarbij je voorheen een alcoholisch drankje dronk. Het is dan ook heel belangrijk dat jij ‘jouw triggers’ weet te herkennen, zodat je een craving voor kunt zijn. En er is nog meer wat je zelf kunt doen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.
  1. Ook deze craving gaat voorbij
Dat gevoel ‘ik moet nu, want…’, is niet prettig. Gelukkig duurt dit intense gevoel vaak maximaal dertig minuten. Als je niets doet, is de kans dus groot, dat het gevoel binnen deze tijd sterk afneemt. Ook zul je merken dat de cravings naarmate je pauzeperiode voortduurt, afnemen. Zoek in dat moeilijke half uur afleiding. Ga naar buiten, ga sporten, bel een vriend(in), pak je tuingereedschap en ga los in je tuin...alles wat ook maar enigszins je gedachten verzet.
  1. We doen het samen
Niemand staat alleen en zeker niet tijdens IkPas. Praat met familie, vrienden, buren, je sportmaatje, je kaartclubje, je rondreizende vriend, bezoek ons forum, praat met je IkPas-coach: allemaal contacten die jou kunnen helpen bij het de baas blijven van je drang. Benoem je craving en praat erover. Het helpt, echt!
  1. Train je gedachten
Ondanks dat we allemaal weten dat een pauzeperiode een traktatie is voor ons lichaam, kan het verlangen aanhouden. Volgens René Kahn, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Utrecht, komt dit door onze: nucleus accumbens, een deel van onze hersenen, niet groter dan een pinda, dat op beloningen uit is. Bij een craving blijf je maar verlangen naar die beloning. De truc is om je herinnering aan een alcoholisch drankje en het prettige gevoel dat je erbij krijgt, te vervangen met een competitief beloningsbeeld. Het competitieve beeld roept een nieuwe verwachting van beloning op en daar reageert het pindadeeltje in de hersenen op. Daar komt bij, dat het nieuwe gedrag ook zorgt voor nieuwe belonende herinneringen. Hoe werkt dit? Ga voor jezelf eens na wanneer de zin in drank extra voelbaar is (jouw triggers) en zet dan je competitief beloningsbeeld in. Dus wanneer je ‘een zucht voelt naar’, trek je je wandelschoenen aan en steek je je neus in de wind. Of je poetst je auto blinkend schoon. Of je verrast je partner/gezin met een zelfgemaakte maaltijd. Het maakt niet uit wat je doet als het maar iets is waar je ook veel plezier aan beleeft. Zoek daarbij naar helpende gedachten. Dat zijn gedachten die je sterken in je gevoel dat je het aankunt. Ze geven je een goed gevoel over jezelf en wat je probeert te bereiken. Deze techniek vergt tijd en geduld, maar kan je veel rust brengen.

279.357

deelnemers gingen je voor