Het goede voorbeeld geven aan kinderen door een alcoholpauze in te lassen. Voor veel IkPas-deelnemers is het een reden om mee te doen aan IkPas. Kinderen (tieners, pubers, jongeren) krijgen hierdoor onder andere de boodschap mee, dat alcohol drinken een keuze is.
Alcohol is een maatschappelijk geaccepteerde ‘bezigheid’. Een wijntje bij de lunch, champagne om te proosten, een biertje na het sporten of een likeurtje in de koffie: voor ieder moment of situatie is een geschikt alcoholisch drankje te vinden. Hiermee krijgen jongeren dan ook de boodschap mee dat drinken ‘erbij hoort’.
Maak het bespreekbaar
Deze periode van drooglegging is een mooie aanleiding om met je kind(eren) te praten over alcoholgebruik. Omdat ‘drinken’ door het grootste deel van de bevolking maatschappelijk geaccepteerd is, komt het thema alcohol vaak te weinig aan bod tijdens gesprekken die over het nieuws van alledag gaan. Nu jij letterlijk aan den lijve ondervindt wat niet-drinken met je doet, kun je heel goed uitleggen waarom het belangrijk is om na te denken over je alcoholgebruik.
Nix is echt nix
In 2014 heeft de overheid de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol opgeschroefd van 16 naar 18. Maar hoe ga je hier in de praktijk als ouder(s) mee om? Is een glaasje op oudjaarsavond echt zo verkeerd? Kinderchampagne kan toch geen kwaad? En gecontroleerd drinken –onder toezicht- is beter dan stiekem, niet waar? En zo zijn er nog veel meer situaties te bedenken waarin je je als ouder(s) de vraagt stelt: welke grenzen moet ik stellen? Op de website van Jellinek, NIX18 of Novadic Kentron, vind je een heleboel tips die je verder kunnen helpen met het maken van afspraken over alcoholgebruik. Al zijn de regels in Nederland wel al heel duidelijk: drinken (en roken) onder de 18 jaar mag niet. Ook niet voor een keertje. Ook niet op het vijftigjarig huwelijksfeest van opa en oma. Ook niet op vakantie. Ook niet na het winnen van het kampioenschap. Ook niet…helemaal niet dus.
Tips NIX18 -Onderzoek heeft aangetoond dat overmatig drinken door ouders leidt tot hetzelfde gedrag bij kinderen. Er wordt daarom geadviseerd om het gebruik van alcohol zoveel mogelijk te voorkomen in het bijzijn van kinderen. -Het is goed om je ook écht aan de afspraak te houden. Nix is ook dus echt Nix. Dat is natuurlijk extra lastig op feestdagen, verjaardagen of schoolfeesten omdat je niet moeilijk wilt doen of geen toezicht hebt. Maar als je het af en toe toestaat, geef je een signaal af dat roken en drinken bij bepaalde gelegenheden hoort. Daardoor maak je het alleen maar moeilijker om je aan de gemaakte afspraak te houden. -Wie alcohol in het zicht van kinderen houdt, maakt de drempel om het te gaan gebruiken lager. Niet alleen omdat het voorhanden is, maar ook omdat het positieve associaties oproept. Zorg er daarom voor dat alcohol in huis goed is opgeborgen, ook na een feestje. Met een duidelijk eind van het feest maak je duidelijk dat alcohol geen gewoonte is. -In een gesprek over NIX doe je er goed aan om te focussen op de korte termijn risico’s van roken en drinken. Risico’s op de lange termijn maken namelijk veel minder indruk op pubers. -Het drinken van alcohol brengt risicogedrag met zich mee, vooral bij jongeren. Zij reageren er namelijk anders op dan volwassenen en raken sneller onder invloed. Als gevolg zijn jongeren vaker betrokken bij verkeersongelukken en hebben zij een verhoogde kans op onveilig seksueel gedrag. -Je kunt nooit met zekerheid zeggen of je kind zich helemaal aan de NIX-afspraak houdt wanneer je er geen zicht op hebt. Het is daarom goed om af en toe eens te vragen of het is gelukt om het roken en drinken te weerstaan. Als dat niet zo is, probeer er dan samen achter te komen hoe dat komt. Is het wel gelukt om ‘nee’ te zeggen tegen roken en drinken? Beloon dit dan door je trots uit te spreken. Bron: www.nix18.nl |
279.357
deelnemers gingen je voor