Home > actueel > het-effect-van-pauzeren-op-je-sportprestaties

Het effect van pauzeren op je sportprestaties

Het effect van pauzeren op je sportprestaties
Je gezondheid is je alles waard. Sporten draagt bij aan een betere gezondheid zowel mentaal als fysiek. Een goede conditie geeft kracht en verhoogt je weerstand. Fijn ook: een alcoholpauze heeft een groots effect op je sportprestaties. Sporten is gezond, dat is geen nieuws. En veel (sportieve) mensen houden ook van een biertje, wijntje of iets sterkers op zijn tijd. Ook geen verrassing om te lezen. Maar wist je dat je dankzij een alcoholpauze nog beter kunt gaan presteren op sportief gebied? Ja, zelfs wanneer je normaal gesproken een matige innemer bent van alcohol, levert een alcoholpauze op sportief vlak vele voordelen op.
  1. Minder kans op blessures
Alcohol heeft invloed op veel belangrijke lichaamsfuncties, zoals: opname, transport en verbruik of opslag van bijna iedere voedingsstof. Wanneer je drinkt, absorbeert je maag snel ongeveer een vijfde van de alcohol. Het overige wordt direct in het bloed opgenomen. Hierdoor is de invloed van alcohol in veel plaatsen in je lichaam merkbaar. Vooral in de hersen- en zenuwcellen. Wanneer je kiest voor een gezonder en alcoholloos alternatief hoef je je geen zorgen te maken over een vermindering van je reactievermogen en coördinatie, van je bewegingstechniek en je uithoudingsvermogen. Dat betekent dus minder kans op blessures.
  1. Meer energie
Als je sport moet je goed eten. Je verbruikt veel energie en dat merk je aan je lichaam. Zo dient je lever onder andere als opslagplaats van glycogeen (koolhydraten) waar je lichaam energie uit put tijdens het sporten. Als de lever alcohol moet verwerken, verstoort het de verbranding van koolhydraten, waardoor het bloedsuikerniveau daalt en je sportprestaties verminderen. Wanneer je op de dag dat je sport de alcohol laat staan, kan je lichaam optimaal herstellen na een flinke fysieke inspanning.
  1. Betere hydratatie
Tijdens het sporten verlies je lichaamsvocht en ook alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. Met het verlies van (dit dubbele portie) vocht worden ook verschillende vitamines en mineralen, waaronder zink, aan het lichaam onttrokken. Omdat de concentratie alcohol in je bloed enorm stijgt, word je na het sporten veel sneller dronken. Om je hydratatie op peil te houden, drink je voldoende water en laat je dat koude biertje voor wat het is. Zo krijgt je lichaam de kans om het vochtgehalte te stabiliseren.
  1. Gezonde lever
Tijdens een alcoholpauze hoeft de lever zich niet bezig te houden met het ontgiften van alcohol, waardoor andere vitale functies van de lever stil komen te liggen. Denk hierbij aan de verwerking van vet. Een alcoholpauze is een verademing voor je lever. Nu kan dit orgaan zich concentreren op zijn kerntaken: de productie van gal (dat zorgt voor een betere opname van vetten in de darm), het produceren van belangrijke eiwitten (die onder andere nodig zijn voor de stolling van het bloed) en de opslag van glycogeen (een belangrijke brandstof voor vele processen in het lichaam).
  1. Betere conditie
De alcohol laten staan zorgt ervoor dat je conditie verbetert en je spierpijn afneemt. Je lichaam kan zich tijdens en na het sporten namelijk volledig concentreren op de inspanning en het herstel ervan. Zoek je een alternatief voor de ‘derde helft’? Kijk dan eens op onze receptenpagina voor alternatieve en gezonde dorstlessers. Dat maakt het sporten nog leuker!

279.357

deelnemers gingen je voor