Ongeveer een derde van alle deelnemers aan IkPas valt af tijdens hun pauzeperiode. Op weg naar een gezondere leefstijl kan een paar kilootjes kwijtraken een mooie bijvangst zijn. Maar wat als je tijdens je alcoholpauze juist aankomt? Grote kans dat je het gemis van je vaste drankje dan íéts te veel bent gaan compenseren. Voedingsdeskundige Lonneke Frantzen legt uit wat de verschillende soorten honger hiermee te maken hebben. Ook deelt ze praktische tips om de honger naar comfort food op een gezonde manier te stillen.
Veel deelnemers aan IkPas voelen zich na een aantal weken alcoholpauze fitter, uitgeruster en mentaal en lichamelijk sterker. Toch kan het overslaan van je vaste biertje of wijntje, in het begin voelen alsof er iets mist. En dan is een graai doen in de snacklade erg verleidelijk. Voedingsdeskundige Lonneke Frantzen legt uit waar die behoefte vandaan komt: “Op momenten dat het voelt alsof je jezelf iets ontzegt -door bijvoorbeeld even geen alcohol te drinken- ga je de gezelligheid, afleiding of troost die je hierin normaal gesproken vindt, op een andere manier invullen. Vooral eten is een geliefd troostmiddel. Deels is dit aangeleerd gedrag, wie is er vroeger niet getroost met een snoepje. En het werkt. Proef je iets lekkers, dan maken je hersenen namelijk gelukshormonen aan. Je voelt je er dus echt even beter door. Jezelf uit emotie een keer verwennen met eten, is helemaal niet erg. Lastiger wordt het als er een vast patroon ontstaat. Dan bestaat het gevaar dat je de ene gewoonte vervangt door de andere en kan je ongewild wat aankomen.”
Snacken als afleiding
Behoor jij tot de categorie deelnemers die IkPas prima volhoudt, maar zichzelf ineens vaker op de bank vindt met een rol koekjes, zak chips of reep chocolade? Dan kan het helpen om na te gaan waar je trek op dat moment vandaan komt. Lonneke: “Er zijn verschillende soorten honger. Natuurlijk is er de fysieke honger, waarbij je maag knort en je lichaam voeding nodig heeft. Maar we kennen ook ooghonger of neushonger (je ziet of ruikt iets lekkers en krijgt spontaan trek) en mondhonger (de zin om ergens op te bijten of kauwen). En ander type honger, is emotionele honger. Dan wil je eten om jezelf te belonen, af te leiden of te troosten. Als je, voordat je iets lekkers pakt, nadenkt over waaróm je wil eten, ga je er bewuster mee om. Dit kan helpen voorkomen dat je vooral eet ter afleiding.”
Tips om trek tegen te gaan
Merk je dat je sinds IkPas vaker zin hebt in zoetigheid of hartigheid? Een manier om deze trek te stillen, is water drinken. Lonneke: “Onze hersenen herkennen het verschil tussen honger en dorst niet altijd. Hierdoor denken we soms dat we honger hebben, maar heeft ons lichaam eigenlijk gewoon vocht nodig. Een glas water of grote kop thee drinken, helpt de trek in een snack verminderen.” Wil je toch graag iets eten? Vervang je ongezonde snack dan door een gezonder alternatief. Maak bijvoorbeeld zelf popcorn of neem wat ongezouten noten. Fruit kan een zoet alternatief zijn. Of kies als je trek hebt in chocolade, een stuk 70% pure chocolade. Wat ook helpt: dien je snack op in mooi schaaltje. Hierdoor eet je met meer aandacht. Verder geldt vooral, áls je toch een keer zwicht voor die gevulde koek, dat kaasje of die bonbon: geniet ervan. Want hé, je drinkt toch maar mooi niet ; )
279.357
deelnemers gingen je voor