Tja, en toen ging het dus mis de afgelopen week. Echt? Ja echt…en nee, niet echt! Het is maar hoe je ernaar kijkt. Voor mezelf heb ik niet echt gefaald, maar in de ogen van andere IkPassers (en ouders van jonge kinderen?) wellicht wel. Wat is er gebeurd? Nou, ik kook graag en ik kook dus ook regelmatig met wijn. Zo heb ik anderhalve week geleden nog een heerlijke kikkererwtensoep naar een recept van Ottolenghi gemaakt en daar moest dus witte wijn in. Eerlijk gezegd hikte ik er een beetje tegenaan om een klein flesje witte wijn voor de soep te kopen, omdat ik ergens toch een beetje bang was dat de wijn niet in de soep zou belanden maar in een glas. Net op tijd viel me in dat ik nog een fles alcoholvrije wijn had liggen en die heb ik toen gebruikt. Diezelfde week had ik ook nog een heerlijk Italiaans stoofgerecht op het menu staan. De vlees voor het stoofgerecht moest eerst 24 uur marineren in rode wijn met ui, knoflook, rozemarijn en tijm en vervolgens 3 uur stoven. Omdat ik compleet geen ervaring met alcoholvrije rode wijn heb, heb ik in totale onschuld en onwetendheid een kleine fles rode wijn gekocht. Die fles heeft een paar dagen onaangeroerd in de kast gestaan. Ik was best een beetje trots op mezelf dat ik de wijn had laten staan om er ook daadwerkelijk mee te koken en niet had genuttigd als vloeibare lekkernij. Dat trotse gevoel verdween gisteren echter als sneeuw voor de zon toen ik, na enig speurwerk op internet, er tot mijn verbazing achterkwam dat een deel van de alcohol dus niet afbreekt tijdens het koken. Ik was er altijd van uitgegaan dat alcohol tijdens een warme bereiding volledig vervliegt, maar op internet vond ik dus op meerdere plekken berichten die dat tegenspreken. Lekker dan! Zonder dat ik er erg in had heb ik mezelf en mijn vrouw, beiden IkPassers, blootgesteld aan alcohol, maar wat ik eigenlijk veel gênanter vind is dat ik mijn kinderen dus ook heb blootgesteld aan alcohol. Nu zal de hoeveelheid alcohol die na 3 uur stoven nog in het eten aanwezig is zeer gering zijn, maar toch.
Hebben we van het stoofgerecht genoten? Ja, nou en of! De snelheid waarmee de kinderen eten is vaak een goede maatstaf hoe lekker ze het vinden. Nou, hun bord was in no-time leeg. Had ik nou zelf tijdens het eten een associatie met alcohol? Nee, in het geheel niet! Ik ervaar dan ook niet dat mijn 100 dagen IkPas Challenge is mislukt. Mijn IkPas-uitdaging is vooral een mentale uitdaging en niet zozeer een fysieke. Ik heb mijn alcoholgebruik in de afgelopen jaren al behoorlijk gereduceerd, dus als ik onbewust met het eten wat alcohol heb binnengekregen, dan lig ik daar niet wakker van. Mijn uitdaging ligt ‘m veel meer in het doorbreken van gewoonten en bewustwording van de rol die alcohol in mijn leven speelt. Het zou een andere kwestie zijn als ik willens en wetens alcohol in het eten als vervanger voor alcohol in het glas had gebruikt. Maar dat is dus niet zo.
Nee, waar ik me eerder zorgen over maak is het effect dat dit op de lange termijn mogelijk op de kinderen heeft. Nu is het echt niet zo dat ik elke week met wijn kook, maar gemiddeld wel 1 of 2 keer per maand. De kinderen weten zelf niet dat ze een klein beetje alcohol met het eten binnen krijgen. Maar wat is het effect op hun kinderlijfjes? Maakt het lijf een soort van alcoholherinnering aan en heb ik onbewust mijn kinderen ‘vergiftigd’ en een zaadje geplant voor hun alcoholgebruik op latere leeftijd? Wie zal het zeggen. En hoe gaan ze daar eigenlijk in wijnlanden als Italië en Frankrijk mee om? Landen waar volgens mij van origine nog veel meer met wijn wordt gekookt dan bij ons. Koken ze daar een apart alcoholvrij prakje voor de kinderen? Ik kan het me bijna niet voorstellen.
Het Voedingscentrum, een organisatie met enige autoriteit op dit gebied formuleert het als volgt: “Als je alcohol gebruikt in een gerecht, verdampt of vervliegt er wel een gedeelte, maar er blijft altijd wat achter. Uit voorzorg adviseren we daarom om dit soort gerechten niet te eten als je zwanger bent of te geven aan kinderen.” Uit voorzorg dus. Het is dus maar de vraag of er nog alcohol zit in een gerecht dat ik 3 uur heb gestoofd, maar uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum dit niet aan kinderen en zwangeren te geven. Met andere woorden, een echte wetenschappelijke onderbouwing is er kennelijk niet. Maar als je geen enkel risico wilt nemen, dan kun je het dus maar beter niet doen. Even voor de duidelijkheid, ik zou mijn kinderen nooit eten geven waarin alcohol is verwerkt maar niet verhit, bijvoorbeeld tiramisu.
Ik heb me ondanks mijn twijfels toch voorgenomen om de resterende IkPas-tijd niet meer met alcohol te koken, maar of ik pas weer wijn in stoofgerechten verwerk als de jongste 18 is…?
Tot volgende week!
279.357
deelnemers gingen je voor