Slapen staat voor de een gelijk aan het kussen raken en naar dromenland vertrekken, en voor de ander aan woelen tot in de kleine uurtjes. Ben jij een moeilijke slaper? Dan heb je misschien iets aan deze tips en ja, voor alcohol is ook (g)een rol weggelegd.
Je bent moe en stapt in je fijne bed. Je verheugt je op een nacht doorslapen en fris wakker worden. Dat is niet iedereen gegeven. Daarom onderstaande tips die je kunnen helpen bij een rustgevende nacht.
-Dagelijks minimaal een uur matig tot intensief bewegen
-Vers en gevarieerd eten
-Geen koffie na het avondeten
-Ruim twee uur tussen het laatste eten en het slapengaan
-Geen laptop of telefoon in het laatste uur van de dag
-Lichten dimmen na het avondeten
-Slaapkamer temperatuur op ongeveer 17 graden
-Slaapkamer goed donker houden
-Lezen met e-reader op zachte verlichting
-Elke dag op dezelfde tijd naar bed, en rond dezelfde tijd opstaan. Ook in het weekend.
Lijstje maken en de dag van je afschrijven
Omdat je hoofd wel eens vol kan zitten met alles wat je nog moet of wil doen, kan het helpen om voor het slapengaan een lijstje te maken met doelen en wensen voor de volgende dag. Ook is het bevredigend om terug te kijken op de dag en te noteren waar je blij van werd.
Geen alcohol voor het slapengaan
Ook geen alcohol drinken voor het slapengaan mag aan eerdergenoemd lijstje worden toegevoegd. Alcohol en slaap is een slechte combinatie. Het verstoort je slaap en je wordt minder uitgerust wakker. Hier lees je hoe en wat.
Die borrel vlak voor het slapengaan, is ontspannend, gezellig en helpt je zelfs met het sneller in slaap vallen. Allemaal voordelen. Maar nu komt het: die borrel is helpend aan het begin van je nacht, maar breekt je op gedurende de nacht. Alcohol schopt je slaapcyclus behoorlijk in de war.
De slaapcyclus
De slaapcyclus werkt als volgt: de slaap bestaat uit droomslaap (REM-slaap) en gewone, diepe slaap (NREM-slaap). Tijdens de nacht doorloopt ons lichaam een aantal keren per nacht de cyclus. Je lichaam begint bij de NREM-slaap, om vervolgens over te gaan naar de REM-slaap en weer terug te gaan naar de NREM-slaap. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Het drinken van alcohol voor het slapen, zorgt ervoor dat de diepe slaap toeneemt en de hoeveelheid droomslaap vermindert.
Verkeerde volgorde
Daarnaast heeft het drinken van alcohol effect op de volgorde van je slaapcyclus. Alcohol zorgt ervoor dat de eerste diepe slaap (REM-slaap) naar voren wordt gehaald. Dit betekent dat je eerder droomt en de hersenen sneller alle informatie en indrukken van die dag moeten verwerken. Het tweede deel van de nacht vindt de REM-slaap veel later plaats, waardoor de hersenen overbelast raken. Doordat de diepe slaap niet evenredig plaatsvindt, treden er slaapproblemen op. Zoals slaapwandelen, praten in je slaap en slaapapneu. Daarnaast is er een verhoogde kans op heftige dromen of nachtmerries.
279.357
deelnemers gingen je voor