Home > actueel > dit-doet-een-glaasje-te-veel-op-met-je-brein

Dit doet een glaasje te veel op met je brein

Dit doet een glaasje te veel op met je brein

Je staat op een feestje, de alcohol vloeit rijkelijk en you’re on top of your game. De grapjes rollen er als vanzelf uit, je beweegt je smooth en de hele wereld lacht je toe. Zo zonder rem voelt het leven goed. Maar je kunt jezelf dan ook wel eens overschatten. Hoe komt dat en is het erg (ongezond)?

Je drinkt je eerste glas. Binnen tien minuten verspreidt het zich door je hele lichaam. Ook de hersenen worden bereikt. Alcohol stimuleert het beloningssysteem. Er komt dopamine vrij. Tegelijkertijd wordt het hersensysteem dat over angst gaat gedempt. Je begrijpt: je voelt je lekker!

Daarnaast is alcohol van invloed op ons handelen en redeneren. En als je dan te veel drinkt, slaat je vrolijkheid om in voor anderen vervelend gedrag. Meezingen wordt schreeuwen, grapjes worden beledigingen en complimentjes worden ervaren als grensoverschrijdend. Dan is het ineens allemaal niet meer zo lollig.

Overmoedig raken kan volgens Arnt Schellekens, hoogleraar verslaving en psychiatrie, al gebeuren door het drinken van drie glazen alcohol. Bij zeven glazen of meer is de kans groot dat je dronken bent en bij meer dan twintig glazen alcohol ligt er een alcoholvergiftiging op de loer.

De hoogleraar vindt het advies van de Gezondheidsraad achterhaald (geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag). Steeds meer onderzoeken tonen aan dat alcohol de kans op kanker vergroot. Hij pleit dan ook voor helemaal geen alcohol. Want dat is het gezondst.

Bron: Algemeen Dagblad

298.000

deelnemers gingen je voor