Vanavond is het pakjesavond. En of het nu wel of geen avond met ingewikkelde surprises plus bijbehorende gedichten wordt, het is toch leuk om op je eigen manier te genieten van deze eeuwenoude traditie. En op sinterklaasavond heb je echt geen alcohol nodig om het gezellig te hebben. Sterker nog: zonder borrels hoor je eindelijk wél wat iedereen zegt tijdens het voorlezen van die veel te lange gedichten. Het draait om pepernoten, warme dekentjes, surprises die nét niet uit elkaar vallen en gesprekken die verder gaan dan “Wie wil er nog een borrel?”. Met een paar lekkere alcoholvrije drankjes maak je de avond minstens zo gezellig — en sta je de volgende dag weer fris op!
1. Warme Speculaas Latte (zonder koffie)
Ingrediënten (voor 2 mokken)
500 ml melk (of haver-/amandelmelk)
1,5 tl speculaaskruiden
1 el bruine basterdsuiker of honing
1 tl vanille-extract
Slagroom (optioneel)
Bereiding
Verwarm de melk in een pannetje op laag vuur.
Voeg de speculaaskruiden, suiker en vanille toe.
Klop met een garde of melkopschuimer tot het licht schuimt.
Giet in mokken en maak af met een toef slagroom en wat speculaaskruiden.
Smaak: romig, warm, écht Sinterklaas.
2. Alcoholvrije Warme Appel-Kaneel Cider
Ingrediënten
1 liter appelsap
2 kaneelstokjes
3 plakjes sinaasappel
4 kruidnagels
1 steranijs (optioneel)
Bereiding
Doe alles in een pan en verwarm zachtjes (niet laten koken).
Laat 15–20 minuten trekken.
Haal kruiden eruit en serveer warm.
Tip: Voeg een drupje citroensap toe voor frisheid.
3. Chocolademelk deluxe met pepernoten
Ingrediënten
500 ml melk
75 g pure of melkchocolade
1 el cacaopoeder
Slagroom
Kleine hand kruidnoten
Bereiding
Verwarm melk en cacaopoeder op laag vuur.
Breek chocolade in stukjes en laat smelten in de warme melk.
Roeren tot een glad geheel.
Giet in mokken en garneer met slagroom en een paar kruidnoten.
Heerlijk bij het uitpakken van surprises.
4. Mandarijnenpunch (koud óf warm)
Ingrediënten
400 ml mandarijnsap (vers geperst of uit pak)
300 ml bruiswater
2 kaneelstokjes
2 plakjes citroen
Handje verse munt
Bereiding
Warm
Verwarm mandarijnsap met kaneel en citroen.
Laat 10 minuten trekken.
Haal de kruiden eruit en voeg vlak voor serveren een scheut bruiswater toe.
Koud
Meng het mandarijnsap met bruiswater.
Serveer met munt en ijsblokjes.
Superfris en helemaal in Sinterklaassfeer door die mandarijn!
5. ‘Pieten Punch’ Warme Chai-Cacao
Ingrediënten
400 ml melk
100 ml water
1 zakje chai-thee (of losse chai)
1 el cacaopoeder
1 tl honing of suiker
Snufje kaneel
Bereiding
Breng het water aan de kook en laat het theezakje 5 minuten trekken.
Voeg melk, cacao en honing toe en verwarm zachtjes mee.
Goed kloppen om het schuimig te maken. Serveer met een beetje kaneel bovenop.
Smaak: kruidig, warm, perfect voor een koude decemberavond.
6. Gembercitroen Winterthee
Ingrediënten
600 ml water
4 plakjes verse gember
1 schijfje citroen
1 el honing
Snufje kaneel (optioneel)
Bereiding
Breng water met gember aan de kook.
Laat 5 minuten zachtjes trekken.
Haal de gember eruit, voeg citroen en honing toe.
Serveer warm.
Rustgevend, licht pittig, heerlijk bij gedichten voorlezen.
Heb een hele fijne sinterklaas allemaal!
298.000
deelnemers gingen je voor