Home > actueel > de-jungle-die-gezondheidsapps-heet

De jungle die gezondheidsapps heet

De jungle die gezondheidsapps heet
Gezondheidsapps schieten als paddenstoelen uit de grond. Er schijnen er meer dan honderdduizend te zijn. Omdat ‘allemaal uitproberen’ in dit geval nogal tijdrovend is, heeft de GGD de ‘GGD-AppStore’ opgezet. De apps zijn gecentreerd rond de zes pijlers van positieve gezondheid. Wij doken er wat dieper in. De GGD-AppStore biedt een toegankelijk overzicht van betrouwbare e-Health toepassingen. Alleen die apps die voldoen aan de door de GGD opgestelde criteria, zoals privacy-proof, worden geplaatst in de GGD-AppStore én voorzien van een herkenbaar vignet. Heel handig. De zes pijlers van positieve gezondheid binnen de GGD-AppStore zijn:
  • Lichaamsfuncties: geocaching, oefeningen tegen rugpijn, hardlopen, meditatie en E-nummers bijvoorbeeld.
  • Mentaal welbevinden: mindfulness, coaching, stoppen met roken, en rouwverwerking bijvoorbeeld.
  • Zingeving: omgaan met vermoeidheid bij of na kanker, stimuleren positieve kijk, nieuwe vaardigheden of gewoontes aanleren bijvoorbeeld.
  • Kwaliteit van leven: huishoudelijke taken verdelen, hulpvragers en hulpbieders met elkaar verbinden en migraine buddy bijvoorbeeld.
  • Meedoen: je netwerk onderhouden, zorg en activiteiten organiseren rondom één persoon en honden gezelschap houden speciaal voor 55-plussers bijvoorbeeld.
  • Dagelijks functioneren: medicijnen tijdig innemen, borstkanker support, stappenteller, stoppen met nagelbijten en pollennieuws bijvoorbeeld.
  • Per pijler vind je er veel apps voor jongeren.
  • Ook zijn er verschillende apps rondom alcohol:
-De Maxx-app helpt bij het dagelijks bijhouden van alcoholgebruik in een logboek. Je ziet zo direct hoe het gaat en krijgt van Maxx feedback en advies. Daarnaast helpt de app met het bepalen van concrete doelen, voor houvast en richting en het volhouden van het minderen of stoppen met alcohol. -Van Alcohol tot XTC biedt actuele basisinformatie over de effecten en risico's van de meest gebruikte drugs. Informatie over onder meer alcohol, tabac, cocaïne, ritalin, xtc, 2CB en LSD. De app bevat informatie per middel zoals gebruiksmethode, werking, risico's, afhankelijkheid en wetgeving. -Alcohol en ouderen: ouderen bewust te maken van hun alcoholgebruik en de voor- en nadelen daarvan. Testmethode Voordat een app wordt toegelaten tot de GGD AppStore, wordt hij getest. Dit gebeurt aan de hand van een vastgestelde methode. Dit toetsingskader wordt aangepast op basis van reacties en nieuwe (wetenschappelijke) inzichten. GGD-onderzoekers en gezondheidsbevorderaars onderzoeken en beoordelen de apps deskundig met een onafhankelijke blik. Wil je meer weten over de testmethode? Klik dan hier. Een app als ruggensteuntje Veel lukt op eigen kracht, maar soms is een ruggensteuntje prettig. Een app kan je net die support geven die je nodig hebt. De apps uit de GGD-AppStore zijn allemaal deskundig getest en dus veilig om te gebruiken. Waar ga jij mee aan de slag?  

279.357

deelnemers gingen je voor