Home > actueel > de-ene-kater-is-de-andere-niet

De ene kater is de andere niet

De ene kater is de andere niet
De ene keer drink je flink en heb je de volgende dag -bijna- nergens last van, de andere keer kost één avond doorzakken twee dagen ‘hersteltijd’. De ernst van de kater achteraf kan per persoon en per keer verschillen. Lees hier meer over de oorzaken van een kater, wat wetenschappelijk onderzoek zegt over het verschil in katerbeleving tussen mannen en vrouwen én hoe je een kater voorkomt. Krijgt je lichaam in korte tijd veel alcohol binnen, dan is de kans groot dat je hiervan de rekening krijgt gepresenteerd in de vorm van een fikse kater. Je voelt je moe, hebt hoofdpijn en bent misselijk en prikkelbaar. Maar waaróm eigenlijk? Dit zijn de oorzaken van een kater:
  • je lichaam is uitgedroogd. Je nieren gaan van alcohol extra hard werken, waardoor je vaker moet plassen. Hierdoor droog je langzaam uit. Vandaar de bekende ‘nadorst’. Zelfs je hersenen raken uitgedroogd. Met flinke hoofdpijn als gevolg.
  • je maagslijmvlies is overprikkeld. Alcohol is een bijtende stof die andere stoffen kan beschadigen. Zo kan je maagslijmvlies geïrriteerd raken. Hierdoor is je maag minder goed beschermd tegen maagzuur. Het gevolg is dat je misselijk wordt of zelfs moet overgeven.
  • je lever draait overuren. Alcohol is een giftige stof waar je lichaam zo snel mogelijk vanaf wil. Je lever gaat daarom meteen aan de slag met de afbraak ervan. Tijdens dit proces komt aceetaldehyde vrij. Deze giftige stof is de reden waarom je je misselijk en trillerig voelt. Ook doet het nog een schepje bovenop die al knallende koppijn.
  • achterblijvende foezelalcoholen. Alcoholhoudende dranken bevatten verschillende soorten alcohol. Hiervan is ethanol de belangrijkste. Andere soorten alcohol heten foezelalcoholen. Deze breekt je lichaam minder snel af, waardoor ze langer zorgen voor een kater. Sterke drank bevat minder foezelalcoholen, drank gemaakt van vruchten juist meer. Hoe meer foezelalcoholen je drinkt, hoe steviger de kater.
Mentale kater Meestal gaat het bij een kater vooral over de lichamelijke gevolgen die mensen ervaren. Maar een kater kan ook een mentale impact hebben. Zo kun je je tijdens een kater somber en neerslachtig voelen, of angstig en onrustig. Lees hier meer over de mentale gevolgen van een kater én hoe je deze verzacht. Mannen versus vrouwen Wetenschappers van de Universiteit Utrecht deden in 2019 onderzoek onder 2446 studenten (51% mannen, 49% vrouwen) naar mogelijke verschillen in de symptomen die mannen en vrouwen ervaren tijdens een kater. Hiervoor werd gekeken naar de katermomenten die de studenten gedurende een maand hadden, rekening houdend met de hoeveelheid alcohol die daarbij was gedronken. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen vaker dan mannen last hadden van misselijkheid en moeheid. Hoewel de verschillen duidelijk zichtbaar waren, waren ze te klein om wetenschappelijk echt relevant te zijn. Bron: trimbos.nl Kortom: vrouwen hebben over het algemeen meer last van een kater, maar de verschillen zijn klein. Bij welke hoeveelheid alcohol je een kater oploopt, is vooraf niet precies vast te stellen. Hierbij spelen verschillende factoren mee, zoals: je leeftijd (de lever en nieren van jongere mensen zijn in betere conditie en verwerken alcohol beter), lengte en gewicht (zwaardere mensen hebben meer lichaamsvocht waarover de alcohol verdeeld wordt), je conditie (ben je fit, heb je goed geslapen), medicijngebruik en bijvoorbeeld of je vooraf iets hebt gegeten. Tot slot speelt ook de mate waarin je gewend bent aan alcohol mee. Drink je regelmatig, dan kan je lichaam hier steeds ‘beter tegen’. De schadelijke effecten van een kater blijven overigens hetzelfde. Je hebt er alleen minder last van. Bron: alcoholinfo.nl Wat helpt het beste tegen een kater? Minder drinken. Dit was serieus de conclusie van een onderzoek van de Universiteit Utrecht naar middelen tegen een kater. De wetenschappers baseerden hun conclusie op een onderzoek onder 826 Nederlandse en Canadese studenten. Zij werden ondervraagd over de laatste keer dat zij alcohol hadden gedronken. Ruim de helft van de ondervraagden had na het drinken van alcohol wat gegeten of water gedronken. Zij voelden zich iets beter dan de studenten die dit niet hadden gedaan. Het verschil was echter minimaal. De enige factor die echt meewoog in het wel of niet voelen van een kater, was toch vooral de hoeveelheid alcohol die was gedronken. De studenten die minder last hadden van een kater, hadden simpelweg minder gedronken. Volgens de leider van het onderzoek, hoogleraar Joris Verster, is trouwens niet uitdroging de oorzaak van de kater, maar de aanslag die alcohol pleegt op het immuunsysteem. Dit is ook de reden waarom water drinken wel helpt tegen ‘nadorst’, maar de symptomen van een kater niet wegneemt. Bron: nos.nl        

279.357

deelnemers gingen je voor