Home > actueel > combineer-je-pauzes-dat-werkt

Combineer je pauzes. Dat werkt!

Combineer je pauzes. Dat werkt!
Een alcoholpauze is een gezonde keuze. We vertelden je al eerder dat pauzes combineren makkelijker is, dan het een laten en het ander gewoon blijven doen. Dus een rookpauze inlassen tijdens een IkPas-maand is een goed idee. Mocht dit niet nodig zijn omdat je niet rookt, dan is je telefoongebruik misschien wel een dingetje of je ‘zitgedrag’. Door welke gewoonten zet jij allemaal een (tijdelijke) streep? Een slechte gewoonte bestaat uit terugkerende handelingen die irritatie bij jezelf en bij anderen oproept. Bijvoorbeeld: op je nagels bijten, alles uitstellen tot het allerlaatste moment of jezelf constant vergelijken met anderen. En wat dacht je van een telefoonverslaving en een stoornis in het stoelgebruik? Telefoonverslaving De gemiddelde tijd die we doorbrengen op onze telefoon is -schrik niet- 2,5 uur per dag. Dat is dus 17,5 uur per week, oftewel 70 uur per maand en omgerekend 35 dagen per jaar. Okay, je snapt het idee. Dat is ongelooflijk veel tijdverlies. Dergelijk telefoongebruik kost je naast veel tijd, ook een berg aan energie. Het zorgt voor stress, omdat je altijd ‘aan’ staat. Je concentratie heeft eronder te lijden en het werkt eenzaamheid en somberheid in de hand. Genoeg zo. Wat kun je ertegen doen?
  • Neem je telefoon niet mee naar boven als je gaat slapen.
  • Begin de dag dus zonder telefoon.
  • Pak je telefoon er op gezette tijden bij en maak afspraken over hoe lang je op je telefoon mag zitten. Dus om 10.00 uur check je je mails en om 15.00 uur verstuur je de appjes die je wilt versturen.
  • Schakel de notificaties uit.
  • Doe niet álles digitaal. Lees gewoon boeken en houd je afspraken bij in een papieren agenda.
  • Behoefte aan meer tips? De boeken ‘Ik maak het uit’ en ‘Leven zonder smartphonestress’ zijn echte aanraders.
Stoornis in het stoelgebruik Onlangs verscheen er een artikel in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Journal of Physical Activity and Health waarin verslavingsarts Robert van de Graaf, cardioloog Leonard Hofstra en hoogleraar Erik Scherder, de oproep deden om het stoelgebruik als een verslaving te behandelen. Dit zegt TNO Uit cijfers van het TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) blijkt dat wij Nederlanders weer meer zijn gaan ‘zitten’: 10,1 uur per dag. En dat is niet mis, want de gezondheidsrisico’s liegen er niet om. Door lang, vaak en veel te zitten heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes en hersenziektes. Minder zitten of meer bewegen? De oplossing is simpel zou je denken. Meer bewegen, dan zit je ook minder. Maar zo schijnt het niet te werken. Het is gemakkelijker om je te focussen op het verminderen van ongezond gedrag (minder zitten), dan het toepassen van nieuw en gezond gedrag (meer bewegen). Het meer gaan bewegen is uiteindelijk een logisch gevolg van het verminderen van het stoelgebruik. Verslavingsarts Robert van de Graaf vindt ons zitgedrag dermate zorgwekkend dat hij dus de oproep deed om het stoelgebruik als een verslaving te behandelen. De oplossing volgens Van de Graaf: doe je comfortabele stoelen de deur uit. Want als je niet lekker zit, dan zit je goed. Benieuwd naar de zitproef die de verslavingsarts hield? Lees hier het hele artikel op nu.nl. Meerdere pauzes combineren Alcohol drinken, roken, buitensporig telefoongebruik en ook excessief zitten: allemaal voorbeelden van uitdagingen waar we al langer of juist niet eens zo heel lang mee te maken hebben. Het is zo nu en dan goed om je eigen gewoontegedrag onder de loep te nemen. Net zoals je dat nu tijdens IkPas doet. Want een pauze, op wat voor gebied dan ook, kan verfrissend zijn. Wil je weten hoe je een slechte gewoonte afleert? Lees dan het artikel: '5 tips om een slechte gewoonte af te leren en een goede gewoonte aan te leren'.

279.357

deelnemers gingen je voor