Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in het lichaam wanneer er te snel en te veel in een korte tijd wordt gedronken.
Waarom het bij jongeren sneller misgaat dan bij volwassenen, is omdat een jongerenbrein anders op alcohol reageert dan een volwassenbrein. De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling, waardoor ze minder controle hebben over hun impulsen en de gevolgen van hun daden niet zo goed overzien. Ook komt de alcohol ‘ineens’ hard aan, zonder waarschuwingen van het lichaam vooraf. Ze voelen zich niet aangeschoten, misselijk, draaierig, duizelig of slaperig. Zo staan ze het ene moment nog rechtop, om het volgende moment in elkaar te zakken.
Versuft en verward
Alcohol beïnvloedt de prikkeloverdracht tussen hersencellen. Het gevolg is minder zenuwcelactiviteit in je brein. Je versuft, met andere woorden, en dat merk je: lopen en fietsen gaat moeizamer, je neemt de omgeving minder goed waar en je geheugen laat je in de steek. Het grote gevaar van comazuipen is dat een jongeren zo versuft en verward is dat hij in zijn eigen braaksel stikt. Of hersenfuncties worden zodanig verstoord dat polsslag en ademhaling vertragen met bewusteloosheid als gevolg. Bron: kijkmagazine.nl.
279.357
deelnemers gingen je voor