Wat is het verschil tussen alcoholarm, alcoholvrij en 0.0? Zijn alcoholvrije spirits niet gewoon water met een smaakje? Er zit geen accijns op alcoholvrij, waarom is het dan even duur? Een greep uit de vragen die we tegenkwamen in dit artikel over alcoholvrije dranken in de horeca. Je leest de antwoorden hier.
Wat is het verschil tussen alcoholarm, alcoholvrij en 0.0?
Alcoholvrij bier
Er zijn verschillende manieren om alcoholvrij bier te maken. Vaak wordt er gekozen voor het gebruik van een speciale gist of het destilleren van het bier, zodat er geen alcohol achterblijft. Toch blijkt het lastig te zijn om een volledig alcoholvrij biertje te brouwen. En volgens de Nederlandse Warenwet mag een alcoholvrij biertje maximaal 0,1% alcohol bevatten. Als je kiest voor alcoholvrij bier wees je er dan bewust van dat er toch een heel klein percentage alcohol in zit. Voor mensen met een alcoholprobleem is het dus niet aan te raden om te kiezen voor een alcoholvrij biertje.
Alcoholarm bier
Voor alcoholarm bier geldt hetzelfde als voor alcoholvrij bier, alleen de grens van de hoeveelheid alcohol die erin mag zitten ligt iets hoger dan bij alcoholvrij bier. In alcoholarm bier mag volgens de Nederlandse Warenwet maximaal 1,2% alcohol zitten. Ook in dit geval geldt: heb je een alcoholprobleem of wil je uit principe echt geen alcohol binnenkrijgen, dan is het niet verstandig om te kiezen voor alcoholarm bier.
0.0 bier
Deze zekerheid heb je. Als er 0.0 op het etiket staat, dan weet je dat er geen druppel alcohol in zit. Overigens begrijpen wij de alcoholvrij/alcoholarm/0.0 trend natuurlijk heel goed. Maar we plaatsen er ook een kritische kanttekening bij: wij raden aan liever helemaal niets te drinken dat kan worden geassocieerd met alcohol. Een alcoholvrij biertje is bijna niet van echt te onderscheiden, vandaar. Een alcoholvrije drank maakt de stap naar echte alcohol kleiner.
Zijn alcoholvrije spirits niet gewoon water met een smaakje?
Alcoholvrije spirits (onder de spirits vallen de sterke dranken en likeuren) worden vaak op dezelfde manier geproduceerd als de alcoholhoudende variant. Tijdens het distilleren wordt de alcohol later in het proces verwijderd. De distillatie van alcoholvrije gin is bijvoorbeeld hetzelfde proces als bij alcoholhoudende gin, maar dan zonder de alcohol. Het basisingrediënt is, net als bij echte gin, jeneverbes. Dit wordt gecombineerd met kruiden zoals kardemon.
Er zit geen accijns op alcoholvrij, waarom is het dan even duur?
Alcoholvrije dranken worden vaak op dezelfde manier gebrouwen als de alcoholhoudende variant. Daar wordt een extra stap aan toegevoegd: het de-alcoholiseren. Dit betekent dus een extra productiestap, waardoor alcoholvrije dranken even duur en soms zelfs duurder zijn.
Dit artikel is gebaseerd op een artikel dat we lazen op entreemagazine.nl.
298.000
deelnemers gingen je voor