De laatste jaren is alcoholvrij hot and happening. Diverse wijn- en bierproducenten hebben geïnvesteerd in de verbetering van de technieken om alcoholvrij te brouwen. Dat heeft volgens de Leefstijlmonitor geresulteerd in een toename van alcoholvrije consumpties. De wereldwijde alcoholvrij markt wordt geschat op 13 miljard dollar.
Deze ontwikkeling heeft weer geleid tot verdere specialisatie van de beroepsgroep sommelier. Een 0%-sommelier is tegenwoordig een vak apart en je kunt ze steeds vaker vinden in restaurants. Naast sommelier, oenoloog en vinoloog nu dus ook de 0%-sommelier. Overbodige luxe? Ik neem de proef op de som en ga met mijn nichtje uiteten.
Wij bestellen een viergangendiner met bijpassend alcoholvrij-arrangement. We beginnen met het eerste drankje ‘om de smaakpupillen wakker te maken’: een goudkleurig drankje, geserveerd in een schitterend glas. Er volgt een uitgebreide toelichting over de verschillende lagen van citroen en limoen die resulteren in een combinatie van bitter en zoet. De toevoeging van jasmijn en bubbels maken het helemaal af. De smaak is verfijnd en tegelijkertijd fris. Je weer niet precies wat je moet verwachten bij alcoholvrij en dat maakt het ook spannend. Het overtreft de verwachting, goed dat we voor alcoholvrij zijn gegaan!
De eerste gang volgt, voorzien van uitgebreide toelichting, want laten we eerlijk zijn, wat op ons bord ligt is dan ook een kunstwerk. Alle betere restaurants hebben zoals gezegd tegenwoordig een 0%-sommelier, dat doet ook recht aan mensen die (een keer) niet willen drinken maar wel een volledige ervaring willen tijdens een avondje uit. Hier staat vanavond Nick Spoelstra voor aan de lat. Hij verdiept zich in nieuwe ontwikkelingen in de alcoholvrije branche, houdt trends bij en is altijd aan het experimenteren waardoor je steeds iets anders krijgt. Dat innoveren met alcoholvrij is een complexe aangelegenheid. Dat merk je aan de bereiding van onze mocktail. In het ijsblokje is gerookte thee verwerkt, ingekookt met laurier, kruidnagel en kaneel. En dat is alleen nog het ijsblokje. Daaroverheen gaat ginger ale en biologische appelsap. Het wordt afgemaakt met kerriekruid dat letterlijk één minuut gelden geplukt is en een blaadje salie.
Een feest voor het oog én de smaakpupillen, want naarmate het ijsblokje smelt, verandert het drankje van smaak. Ook het maken van het drankje aan tafel is een feest om naar te kijken. Elke gang is bij Ratatouille in Haarlem tot kunstvorm verheven en de 0%-sommelier anticipeert daar volledig op. Het is een combinatie van de Mona Lisa qua eten en onze 0%-sommelier zet daar de Geboorte van Venus tegenover. Je moet ook wat!
Ons laatste drankje straalt elegantie en verfijning uit, geserveerd in een geslepen glas met vintage uitstraling waardoor het een luxueus gevoel geeft. De kleur is een uitnodigende, diep roze tint, subtiel sprankelend en verfrissend. Bovenop rust een dunne schijf gedroogde bergamot die niet alleen voor een mooi visueel contrast zorgt maar voegt ook een citrusgeur aan het geheel toe.
Als we alle ervaringen van deze vanavond bij elkaar optellen, komen wij tot de conclusie dat wij helemaal niets hebben gemist tijdens ons avondje alcoholvrij. En om terug te komen op de vraag waar we aanvankelijk mee begonnen zijn: de 0%-sommelier is geenszins een overbodige luxe! Sterker nog: hij is onze Botticelli van de avond. Da Vinci zou zich omkeren in zijn graf bij alles wat daaraan afdoet. Wij zijn voldaan, nuchter en hebben een topavond van 10 punten en 5 sterren.
298.000
deelnemers gingen je voor