Nu je tijdelijk niet drinkt, bespaar je jezelf tientallen euro’s. Geld dat gemakkelijk opgaat wanneer je het op je betaalrekening laat staan. Zonder dat je het weet, koop je er shampoo van en betaal je er je wegenbelasting mee. Om ervoor te zorgen dat het uitgespaarde geld niet in de huishoudpot verdwijnt, kun je het op je spaarrekening zetten. Maar je kunt het ook beleggen. Hier lees je meer over beleggen voor beginners.
Welke belegger ben jij?
Voordat je start met beleggen, is het goed om te weten wat voor belegger jij bent. Wil je beleggen met relatief weinig risico of ga je er frontaal in? Ben jij een passieve belegger of een actieve belegger? Om meer inzicht te krijgen welk type belegger je bent, kun je een test doen.
Kennis is macht
Zomaar beginnen met beleggen in vastgoed, aandelen of grondstoffen is niet zo handig. Belangrijk is dat je kennis gaat verzamelen over de verschillende beleggingsproducten. Hoe meer je weet, hoe beter. Aan te raden is ook om bij de start voor één of twee producten te kiezen en het daar voorlopig bij te laten.
Geld dat je kunt missen
Beleg met geld dat je goed kunt missen. Als je dankzij de maandelijkse inleg je energierekening niet meer kunt betalen, gaat er iets mis. Hoe groot of klein dit bedrag is, beslis jij helemaal zelf. Beleggen kan al opleveren vanaf een paar honderd euro.
Oefening baart kunst
Omdat beleggen een skill is, moet je het vooral veel en vaak doen om het onder de knie te krijgen. Brokers (beurshandelaren) snappen dit en sommige bieden de mogelijkheid een demo-account te openen, zodat je kunt oefenen met een fictief vermogen. Lees hier meer over beleggen met nepgeld.
Welke broker past bij jou
Kies voor de juiste broker. Eén die matcht met jouw beleggingsprofiel. Een actieve belegger zoekt een broker met lage transactiekosten (bijvoorbeeld DEGIRO). Een beginner wil graag een broker die een overzichtelijk programma hanteert (bijvoorbeeld BinckBank).
Geen paniek
Beleg zonder emoties. Dat klinkt nogal robotachtig, maar beleggen en emoties is nu eenmaal geen goede combinatie. Bij (flinke) verliezen moet je het hoofd koel zien te houden. En niet spontaan al je aandelen of fondsen verkopen. Iedere belegger verliest vroeg of laat wel wat. De beurs herstelt zich vroeg of laat altijd weer.
Laten beleggen
Zie je het niet zitten om aandelen aan te kopen en te verkopen? Laat een ander het dan voor jou doen -ook wel vermogensbeheer genoemd-. Er zijn verschillende vermogensbeheerders die voor anderen beleggen. Het enige wat jij hoeft te doen, is je saldo checken zo nu en dan.
Kijk voor meer informatie op beginnenmetbeleggen.nl.
279.357
deelnemers gingen je voor