Home > actueel > alcohol-en-je-stoelgang

Pauzeren en je stoelgang

Pauzeren en je stoelgang

Het drinken van alcohol is niet goed voor je organen en je interne processen. Ook je spijsvertering en dus je ontlasting kan te lijden hebben onder je alcoholgebruik. Met andere woorden: het poepen of plassen lukt niet goed of juist iets té goed. Hoe dat zit lees je hier.

Poepen en plassen. Het is heel normaal en vanzelfsprekend, tenzij je er op een bepaalde manier last van hebt. Verstopping kan een pijnlijke kwestie zijn en ook diarree is geen feest. Welke invloed heeft alcohol op je spijsvertering en dus op je stoelgang?

Even naar de wc

Voordat je aan deze pauze begon, dronk je wel eens drankje of wat. En misschien herken je het volgende dan wel: je hebt de eerste drankjes achter de kiezen en je voelt je blaas vollopen. Tijd voor een pitstop. Eenmaal een keer naar het toilet geweest, lijkt het wel alsof je om de twee slokken moet. Dat zit zo: alcoholhoudende dranken remmen een hormoon af dat de urineproductie tegengaat. Hierdoor wordt meer urine geproduceerd en moet je vaak naar het toilet. Je verliest veel vocht en zal in extreme situaties het risico lopen uit te drogen. Deze overproductie aan urine met als gevolg uitdroging, vergroot de kans op obstipatie (harde ontlasting door vochttekort). En zo komt het dus dat je last kunt hebben van een pijnlijke ontlasting dankzij je alcoholgebruik.

Kurk erin

Misschien heb jij in jouw alcoholverleden juist het tegenovergestelde beleefd. Was er geen sprake van verstopping, maar van overdaad. Het kan namelijk ook zo zijn, dat je juist last kreeg van diarree. Dat zit zo: alcohol tast bij grote hoeveelheden tijdelijk het zenuwstelsel aan. Hierdoor worden prikkels in het lichaam niet meer goed overgedragen. Onder andere werkt de peristaltiek (de samentrekking van de darmwand waardoor de darminhoud wordt voortbewogen) in de darmen dan niet meer goed. En dat resulteert in heel veel bezoekjes aan het toilet. Bron: www.alcoholinfo.nl

Je stoelgang nu je gestopt bent

Jij pauzeert op dit moment. Omdat je dat goed vindt voor je lichaam. En misschien ook om een patroon te doorbreken. Wat doet zo’n pauze met je stoelgang? Wanneer je stopt met (veel) drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Eén van die ontwenningsverschijnselen van alcohol kan diarree of obstipatie zijn (verstopping). Ook buikpijn is een van de bekende ontwenningsverschijnselen van alcohol. Door overmatig drinken beschadig je het slijmvlies in je maag. Dit leidt tot brandend maagzuur. Daardoor kun je last krijgen van je buik als je stopt met het drinken. Als je drinkt, merk je hier minder van omdat alcohol verdooft. Als je opeens stopt met alcohol, kan dat klachten van buikpijn geven. Bron: www.trubendorffer.nl

Wat kun je doen bij obstipatie?

Genoeg vezels eten

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Bekijk tips om meer vezels te eten.

1,5 tot 2 liter per dag drinken

Elke dag 1,5 tot 2 liter drinken helpt om verstopping tegen te gaan. Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.

Genoeg bewegen

Door te bewegen komt ook de darm in beweging. Elke dag bewegen kan daarom helpen om obstipatie te voorkomen. Stevig wandelen, fietsen, stofzuigen, tuinieren: het telt allemaal mee.

Poep niet ophouden

Als je moet, dan moet je. Negeer de aandrang niet. Het ophouden van ontlasting draagt bij aan verstopping. Neem voldoende tijd om naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld na het ontbijt. Na een maaltijd komen de darmen in beweging en dat is een goed moment om naar de wc te gaan.

Eten op regelmatige tijden

Regelmatig eten stimuleert het regelmatig in beweging komen van de darmen. Onder regelmatig eten verstaan we om elke dag in elk geval ontbijt, lunch en avondeten te nemen en geen van deze maaltijden over te slaan. Een goed ontbijt is helemaal belangrijk. Neem bij voorkeur een groot, vezelrijk ontbijt. Dit zet de darmen in werking.

Blijven de klachten?

Blijf je langer dan 4 weken last houden van je maag of darmen ondanks dat je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd? Of heb je erg veel last van je klachten? Ga naar je huisarts om samen uit te zoeken wat er aan de hand is.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Wat kun je doen bij diarree?

Eet zo gezond mogelijk

Eet gewoon waar je trek in hebt. Probeer zo gezond mogelijk te blijven eten, eventueel in kleinere porties. Speciale voedingsmiddelen zijn niet nodig. Witbrood of beschuit werken niet stoppend.

Drink regelmatig en kleine hoeveelheden

Drink veel om uitdroging te voorkomen. Drink steeds kleine hoeveelheden, 2 tot 3 liter per dag. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft. Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken.

Genoeg vezels eten

Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.

Geen diarreeremmers

Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree. Op die manier kan de mogelijke veroorzaker, zoals een bacterie of parasiet, juist niet via de ontlasting het lichaam verlaten.

ORS mag wel

Bij de apotheek is een speciale oplossing (ORS) te krijgen om naast vocht ook mineralen weer aan te vullen.

Was je handen

Was steeds goed je handen nadat je naar de wc bent geweest om besmetting van anderen te voorkomen.

Bron: www.voedingscentrum.nl

279.357

deelnemers gingen je voor