Of je nu een fanatieke hardloper bent, een gemiddeld enthousiaste sporter of professioneel bankzitter: iedereen beschikt over een bepaalde (basis)conditie. De vraag luidt dan ook: wat voor effect heeft alcohol op je conditie?
Lang verhaal kort: alcohol en sport, dat is geen match made in heaven. Als je van plan bent om later op de dag of in de avond nog een sportieve prestatie neer te zetten (wat voor soort dan ook), is het af te raden om van tevoren alcohol te drinken. Zelfs wanneer het ‘maar’ om één of twee standaardglazen gaat.
Vaker plassen, minder conditie
Alcohol versnelt je polsslag en ademhaling en onttrekt vocht aan je lichaam, waardoor je vaker moet plassen. Hierdoor neemt je conditie af. Als kers op de taart krijg je bovendien sneller spierpijn, omdat het door beweging gevormde melkzuur minder snel wordt afgebroken. Dit komt door het vochttekort in je lichaam. Nog iets om rekening mee te houden: je pijngevoel vermindert door alcohol, waardoor je sneller over je grenzen heen zal gaan. Het gevolg is een grotere kans op blessures.
Daarom wil je de alcohol laten staan vlak voor of na het sporten
1. Het drinken van alcohol vergroot de kans op ongelukken. Voor jezelf en voor anderen. Je gezichtsvermogen gaat achteruit, je concentratievermogen vermindert, je reageert wat trager en je raakt wat overmoedig. 2. Heb je net gebootcampt? Je eerste 15 kilometer gerend? Je flink in het zweet in de sportschool? Dan heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Alcohol verhindert dit herstelproces. 3. Tijdens het sporten wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Dit melkzuur hoort daar niet en moet worden afgebroken. Maar de afbraak van melkzuur wordt gehinderd wanneer er alcohol in het spel is. De lever geeft voorrang aan de taak om de alcohol zo snel mogelijk af te breken. Omdat het melkzuur onaangeroerd in de spieren blijft zitten, kun je op den duur last krijgen van spierpijn. Dit veroorzaakt een afname van conditie en dus (extra) spierpijn. 4. De meeste mensen zweten tijdens het sporten. Dit extra vochtverlies is normaal gesproken geen probleem. Maar bij het gebruik van alcohol in combinatie met intensief sporten is er sprake van extra vochtverlies. Te veel vochtverlies levert een tekort op van allerlei belangrijke mineralen. 5. Voor het afbreken van alcohol heeft het lichaam extra suiker nodig. Dit kan na een fysieke inspanning een tekort opleveren. 6. Ben jij dol op de derde helft? Houd het gezellig bij een sportdrankje, een glas prik of nog beter: gewoon water. Na het sporten is de maag leeg. Als je dan alcohol drinkt, wordt dit extra snel in je bloed opgenomen en zijn de merkbare effecten van alcohol extra hevig. Bron: alcoholinfo.nl |
279.357
deelnemers gingen je voor