Het is warm. Wat zeggen we: het is heet. En jij zit lekker te pimpelen. En die zon, die blijft maar schijnen. Zoveel kwartieren en glazen alcohol verder voel je je goed aangeschoten. Ligt het aan jou of word je sneller dronken in de zomer dan in de winter?
Laten we die mythe maar meteen de wereld uit helpen: je wordt niet sneller dronken in de zon. Tenminste, niet door de zon zelf. Het is wel zo dat je meer kunt gaan drinken, omdat je het warm hebt. Je dorst neemt toe. Doordat je meer en sneller drinkt, word je eerder dronken…
Wat absoluut geen mythe en wel gerelateerd is aan de zon, is de vergrote kans dat je uitdroogt door het drinken van alcohol in de zon. Hoe dat kan, zit zo: alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en stimuleert vochtafdrijving (lees: je gaat vaker naar het toilet). Daarnaast zweet je ook in de volle zon. Dat is dus dubbel vochtverlies. Dit vochtverlies ontwikkelt zich al snel in vochttekort. Met uitdroging tot gevolg.
Wat is uitdroging?
Symptomen van uitdroging kunnen onder andere zijn: niet of weinig plassen, dorst, droge mond en tong, hoofdpijn, snelle ademhaling, snelle hartslag, lusteloosheid, neiging flauw te vallen, verwardheid et cetera. Geen prettig rijtje om te lezen, nog vervelender is het als het je daadwerkelijk overkomt. Het is dan ook heel belangrijk om veel water te blijven drinken als je in de zon zit en alcohol drinkt. Ook als je overigens geen alcohol drinkt maar wel in de volle zon zit, is het nodig om water te blijven drinken.
De kater komt later…en is zwaarder
Die met alcohol overgoten middag of avond in de zon moet je bekopen met een malse kater. Dat heeft alles te maken met dat uitdrogingsproces. Door de uitdroging heb je schedelpijn (hoofdpijn), ben je misselijk, voel je je lusteloos, heb je een enorme nadorst, ben je zweterig en kun je niet veel hebben. Tja. Daarom dus. Drink voldoende water. In en uit de zon.
279.357
deelnemers gingen je voor