Drinken onder je 18 is bij wet verboden. En daar is een goede reden voor. Maar drank en jongeren is een lastig iets. De aantrekkingskracht is groot en de verleidingen niet van de lucht. Lees hier waarom het belangrijk dat jongeren de alcohol laten staan tot hun achttiende en hoe je dit als opvoeder stimuleert.
Tot ongeveer je vijfentwintigste is je brein in ontwikkeling. Waarbij je brein op je zeventiende het snelst werkt. Je bent dan op je best wat betreft nieuwe dingen leren en bijvoorbeeld snel verbanden leggen. Omdat de hersenen voor je achttiende nog lang niet volgroeid zijn, zijn ze extra gevoelig voor alcohol. Door het drinken van alcohol op jonge leeftijd kunnen jongeren klachten krijgen als concentratieproblemen, slaapstoornissen en een slechter geheugen.
Niet binnen, niet buiten, nergens
Het is een misvatting om te denken dat je als ouder op een gegeven moment minder invloed hebt op je kind. Natuurlijk wordt zijn of haar wereld groter en ja, ook vrienden, leeftijdsgenoten en zelfs reclames en influencers zijn van invloed op de denkwijze van je kind, maar veruit de meeste invloed heb jij als opvoeder.
Nog een misvatting is dat drinken beter thuis en dus ‘gecontroleerd’ kan gebeuren. Je kind en zijn of haar vrienden thuis laten drinken werkt zelfs drempelverlagend. Oftewel: jongeren zullen dan ook buitenshuis eerder en meer drinken.
Tips voor opvoeders
Wat kun je als ouder doen om te voorkomen, dat je kind voor zijn of haar achttiende alcohol drinkt?
-Drink zo min mogelijk in het bijzijn van je kind(eren).
-Verbied alcohol tot een bepaalde leeftijd (NIX18).
-Zorg dat er geen alcohol voorhanden of in huis is.
-Maak concrete afspraken met elkaar over alcoholgebruik.
Zo maak je afspraken
Belangrijk is dat je duidelijk bent. Een duidelijke afspraak kan zijn: je drinkt niet voor je 18de. Ook niet thuis. Ook niet met vrienden. Ook niet met kerst. Ook niet op dinsdag. Gewoon niet.
-Maak afspraken over eventuele consequenties. Wat als je kind wel (te veel) drinkt? Wat gebeurt er dan?
-Bespreek mogelijke situaties waar je kind in terecht kan komen. Hoe kan je kind hiermee omgaan?
-Voorkomen is beter dan genezen. Licht je kind goed voor over de gevolgen van alcoholgebruik. Praat erover en geef aan hoe je erover denkt.
Zoek je meer informatie over hoe het gesprek over alcohol aan te gaan met je kind? Lees dan het artikel: ‘Tips voor een goed gesprek’ op alcoholinfo.nl.
Bron: houtensnieuws.nl / Zien drinken doet drinken
Uit onderzoek blijkt dat kinderen van ouders die drinken, een grotere kans hebben om (op jongere leeftijd) te beginnen met drinken en op latere leeftijd grotere hoeveelheden alcohol te drinken. |
279.357
deelnemers gingen je voor